alma nahe

Poetice hematopoietice

In dicţionar de mişcare, SuperBlog2020 on octombrie 9, 2020 at 10:36 PM

Există semne care ne arată unde-i viaţă şi există gânduri, cu privire la ea, asemeni unor mori, ce ne învârt aripile necontenit și ne macină. Dar le vedem sau le simţim pe toate?

Călătorule printre litere şi dincolo de lumea lor, eu nu te cunosc încă, dar reţine cuvintele printre care te cauţi acum, căci sunt şi vor rămâne aici ca fiind primele cuvinte importante, cu adevărat, către tine, pe lângă scârțâitul acestei lumi aflate în continuă tânguire întru atingeri din cer ori mângâieri dumnezeieşti pământene, în faptă şi gând — zgomotul de fond al Pământului din care iau naştere copiii şi sentimentele. Uneori, chiar copiii sunt sentimentele…

Iată-ne acum, străinule, mână în mână, simţi? Simţi! Suntem două lumi ca două pietre, așezate în unghi favorabil înspre o lumină. Lumina de moment e a lunii, de care, uite, atârnă deja un leagăn vechi, dar în care poţi să te sui fără teamă, în scăpăriciul unor licurici, care or să asiste nașterii acestui înscris. Tu, ia seama totuşi: nu te da jos de-acolo până când nu ies teferi toţi feţii aflaţi în întunericul blând al pântecelor mamelor lor!

La un moment dat, când ţi-o fi legănatul mai prielnic, o să te rog să le dăm împreună o palmă peste fund unora, când or ieşi cu capul înainte sau altfel, mai îndăratnici, dacă nu dau primele semne de viaţă, salutând împrejurul în stilul dulce și clasic al scâncetului, apoi, hai să îi punem pe toţi în brațele mamelor lor şi să îi privim cu nesaţ miliarde de ore în şir…. şi să facem asta la infinit, fiindcă lumea asta încă nu cunoaşte toate bucuriile sale, până când… stai să îmi trag un pic suflul…

Până când o să-l auzim pe tatăl unuia dintre ei zicând, tremurând „nevastă, să aprind o candelă?”. Nevastă-sa o să-i răspundă „roagă-te pentru copchil, bărbate, pentru când o avea spini în cale!” şi poate că ştie ce vorbeşte sau na, se bazează ea pe ceva solid, dar tu nu te încrede numai în rugăciunile ei, orbit, ci tocmai atunci să sari iute din legănarea-ţi dulce şi să li te arăţi hotărât să le schimbi perspectiva în cuvinte puţine, clare şi nu dintr-astea care au miros de tipografie.

Să le zici: ” Ştii că vine un bebe, dar te-ai pregătit?” Şi ei, desigur că o să sară repede să îţi spună că au cumpărat ba roz, ba bleu, diferite exterioare, în topuri care mai de care, dar tu, mai înainte de toate topurile poţi să le dai gând important despre recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă.

Dacă nu vei face asta, uite cum se poate derula povestea care începuse acum câteva cuvinte în urmă:

neputincios, de nu știu când, dar știu de unde, un copil strâns de drumuri și nestrâns la pieptul vieţii — rostogolind, în joacă, uşor, să nu se istovească, o roată — se târăşte deja, cu inima obosită de boală către viitorul lui.

Așa i-o fi fost scris? Pierde-i urma acum și gândește-te o clipă la ce i-a cuprins pe părinții lui, nefiind informaţi despre faptul că placenta e o sursă inestimabilă de celule stem cu un vast potențial de aplicabilitate terapeutică, dar și că aceasta este un “sanctuar” al celor mai primitive celule stem.

Omul face atât cât îi stă în putință pentru puiul său de om? E oricând gata să păşească pe o cale mai moale a vieţii sau s-a obişnuit deja cu asprimile ei? Eu cred că sunt femei care alcătuiesc top-uri întru pregătirea venirii unui bebeluş fără să ştie că există Cord Blood Center și că unul dintre serviciile acestui centru e recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem.

prima bancă de celule stem din România!

Gândul meu de astăzi, în care te-am inclus, viitorule părinte, face încă autostopul între două lumi: una medicală, în care eu sau tu ne-am putea rătăci „din prima”, cum s-ar zice, fiindcă nu cunoaştem termenii tehnici sau nu îi înţelegem pe deplin şi una poetică, care derivă tocmai din cea medicală, cu aceleaşi riscuri. Aşa încât, textul de până acum, întins ca o scară rulantă, care te-a dus când în sus, când în jos (unde pofteai, ce știu eu?), te va obliga acum să pășești repede pe platforma stabilă dintre lumile exemplificate.

#ştiai că prin recoltarea la naștere a surselor de celule stem disponibile, se poate păstra o rezervă importantă de sănătate, care poate fi utilizată mai târziu, în cazul unor afecțiuni grave?

Undeva, chiar acum, în acest moment, o ușă nevăzută ascunde un tren care ia cu el tăcerile zgomotoase ale unei boli ce poartă indecis un copil între spitale, şi căruia i s-ar fi arătat altfel drumul, sub o altă prescriere a vieţii, dacă părinţii săi ar fi ştiut despre serviciile Cord Blood Center, servicii ce fac posibilă recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar.

Rezultatul acestei informaţii e că ai putea avea depuse, pe acest „card către viaţă„, 25 de unități, stocate în condiții de criogenie, ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
  • Celule stem endoteliale din placentă.

Nu te înceţoşa! Recoltarea are loc numai şi numai dacă medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort, utilizând o trusă sterilă de recoltare furnizată de către Cord Blood Center.

Pe site-ul Cord Blood Center se pot citi poveşti ale unor tratamente de succes cum ar fi povestea lui Jack, care nu respira și nu răspundea la stimuli, o altă poveste ne aduce la cunoştinţă decizia unor părinți de a recolta și stoca sângele ombilical la nașterea fiicei lor, o decizie ce ulterior s-a dovedit a fi salvatoare pentru întâiul lor copil, povestea lui Alex, în lupta sa (nedreaptă!) cu paralizia cerebrală sigur te va atinge în simțiri sau povestea Albei, prima fetiţă din Spania, care…

Stai, decât să îţi povestesc eu aici, de ce nu ai citi chiar tu poveştile, cu proprii tăi ochi? Şi de ce să nu îţi las şi numărul de telefon al Cord Blood Center (0364.710.206)? De fapt, sunt sigură că puteam să îţi las numărul de la sintagma „o rezervă importantă de sănătate”. Cine n-ar adăuga în propriul top „Vine bebe!” această rezervă pe primul loc?!

Călătorule printre litere şi dincolo de lumea lor, eu nu te cunosc încă, dar tu ai cunoscut câte ceva din lumea mea; însă cel mai important pas al tău nu sunt cuvintele mele despre lume, ci acelea despre o informaţie extrem ďe importantă, dacă cumva ai hotărât că o să aduci o altă viaţă pe lume; o informaţie care nu numai că promite un viitor mai bun, dar o şi face, cu ajutorul specialiştilor în acest domeniu şi al ştiinţei.

Poate că, vorbele nu sunt întotdeauna faptele pe care să le poţi înţelege şi să le și cercetezi repede-repede în zgomotul de fond al Pământului…

Fondul Pământului în care sunt plămădiţi copiii şi sentimentele şi unde, uneori, graţie când divinului, când ştiinţei, chiar copiii sunt sentimentele…

Dar este vital să ştii că există în trupul unui nou venit pe lumea asta, dincolo de har, dumnezeire, speranţă, miracole…


Articol proaspăt recoltat pentru proba nr. 2, SuperBlog 2020

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: