alma nahe

Nu construi un alt cer deasupra-ţi, de sticlă albastră, fiindcă poţi să-l atingi, când ai deja unul, de neatins, dar adevărat!

In spring superblog 2020 on martie 23, 2020 at 8:00 PM

Oamenii aleg în mod deliberat cum să-şi trăiască viaţa, ce să mănânce sau să bea, lucru ştiut. Pe unii îi conduce către o alimentaţie nepotrivită nu lipsa alternativei, ci nepăsarea şi lipsa de informaţie.

Acum, nu vreau s-o fac pe profesorul de sănătate, că şi mie îmi place meniul de prânz următor:

Venerăm viaţa pentru plăcerile ei, nu?! Sigur, eu am ales pentru prânzul ăsta ceva uşor, fiindcă o fire în alertă, în ce priveşte sănătatea, ştie că soarele coboară, dar se şi înalţă.

În trecut, bătrânii noştri de acum, aveau alte repere şi alte bucate pe masă şi o experienţă de viaţă fragmentară. Ei, bine, acest aspect îi distanţează de oportunităţile noastre gastronomice de astăzi.

Câţiva dintre noi, o ştim, suntem săraci, grijile ne sufocă, iar suflul nostru cine ştie pe unde o fi rătăcind, trăind mereu pe muchie de cuţit. Totuşi, părerea omului despre sine e cea care determină, până la urmă, destinul, ca un indice.

O caracteristică a înţelepciunii e să nu faci nimic din disperare, deşi disperarea e prietenă cu omul, fie sărac sau bogat. Atunci când eşti supărat îţi vine să mănânci mult şi orice, fără să ţi-o ceară stomacul?

Mâncăm câteva sarmale în foi de varză cu smântână, un vin fiert şi gata supărarea! Însă mâncarea noastră tradiţională nu e atât de sănătoasă şi, dacă nu avem în vedere şi o alternativă niţel mai sănătoasă şi contemporană, nu o să ne mai fie chiar atât de bine sub cer.

Adică, mai pe şleau şi cu acel tonus vesel al unui român sadea, o zic:  scheletele noastre nu se vor deosebi prea mult de cele ale strămoşilor noştri! 😆

Ştim că un muncitor nu prea are răgaz pentru a se alimenta şi a adopta un mod de viaţă sănătos. Când spun „muncitor”, mă refer la „hărnicie”, nu neapărat la funcţie.  Şi, dacă ţinem cont că o generaţie nouă e abonată, din oficiu, la reţetele celei vechi, atunci cu atât mai grea e renunţarea la metehnele gastronomice.

Noi, oamenii, spunem o rugăciune înainte de masă şi gata, ne lăsăm cuprinşi de certitudini!

În acelaşi stil de gândire, primitiv, de ce să nu recunoaştem, tronează desertul, dragul nostru dulce de casă. „Facă-se-n voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ….

 

În ochii lui Dum(nezeu) tot Pământul e cultivat la fel: ca o grădină. De unde şi vorba „Mare ţi-e Grădina Ta, Doamne! (Am exagerat cu desertul, dar n-o mai fac „data viitoare”. Desigur!)

„Ce-ar merge o fasole cu murături!” e aproape slogan în familia românească (şi în cea de peste Prut!). De aceea, după ce am huzurit mai sus destul, în ciuda papilelor gustative, aleg acum să mai tai din poftele familiei tale: o să-ţi fac poftă doar cu o porţie de castraveciori muraţi sau în oţet, cum preferi!

Noi, bipezii, NU poftim gândind la „ceva cu care să facem”, ci gândim poftind la „ce să facem” sau „ce să fie”. „Ce să facem” ăla e prieten cu oboseala noastră, după o zi de muncă şi de-asta repetăm aceleaşi şi aceleaşi reţete antice, de când bunica!

Nu vrem noi să devenim mai noi?! Să mai lepădăm din vechi şi să descoperim drumuri noi către sănătatea noastră?

Bunică-mea avea o vorbă: „dacă un duşman îţi ocupă curtea, mănâncă în aşa fel încât să încapi pe poartă când o trebui să fugi„.

Poate n-a auzit ea în cei 88 de ani cât a trăit că şi palmieru’ face zahăr, da’ vorbele înţelepte le-a avut dintotdeuna la ea. Şi mi le-a dăruit şi mie.

Ca să obţin un top 10 al obiceiului nostru  de-a mânca, adaug un deliciu freş:

Le ştim cu toţii şi le iubim fiindcă au gustul acela copilăresc al unei alte ere. Ele şi ardeii roşii umpluţi cu brânză şi mărar. O eră mai puţin prietenoasă cu cămările şi frigiderele noastre, dar ne-am descurcat noi până la urmă.

Acum, o să termin cu această incursiune în trecut şi te invit să privim împreună înspre viitor.

A şti că ştim ce ştim şi că nu ştim ce nu ştim este adevărata cunoaştere! (Confucius)

 

La început, omul era gol. În aer liber şi, mânca ce găsea. Acum, când omul are şifonierul plin, tot la fel. Păi, unde e evoluţia? În haine?!

Când e rece afară, mâncăm mai mult, când e cald, mai puţin. „Băgăm combustibil” sau îl reducem. Ne înrădăcinăm în pământ, dar nu păstrăm PROPORŢIA pentru ceruri.

Dacă eşti nerăbdător să îmbunătăţeşti momentul acesta, al întâlnirii cu mine, eu o să calc acea linie care mă ţine în spaţiul soră (sau frate?) cu ignoranţa, adică plec din acel loc în care fac şi eu comerţ cu Dum(nezeu) înainte şi după masă, iar tu poţi să ţii pasul cu mine. Dacă vrei…

Nu o să fac referiri aici la toleranţă şi greutate, dar ia îmbracă acum o sperietoare în hainele tale şi vezi ce se întâmplă?! I se potrivesc, că aşa îi e numele. Dar numele tău care e?!

Iată-ne în punctul acela mort!

De dinainte de linia de care ziceam mai sus.

Ai trecut linia împreună cu mine? Atunci, hai să încărcăm cămările noastre cu…

O cooperare parţială, da, căci nu vrem ca ele să dea pe-afară! Să fim, cât de cât, cumpătaţi!

Că veni vorba de cumpătare, mărturisesc că mă simt un picuţ responsabilă pentru imaginile de mai sus, care, mai mult ca sigur că v-au aţâţat pofta. Aşa încât, am hotărât să v-o tai cu niţel ulei de cocos.

Ştiut lucru că el reduce pofta de mâncare. Sper că e mai bine acum… Bea şi nişte apă, fiindcă o să facem un joc, împreună și ai nevoie de energie!

Jocul se numeşte „Oaspete-n cămară”.

PRIMUL PAS!

Alege 9 produse de pe site-ul driedfruits.ro şi împrieteneşte-le cu cămara ta. Alegerea mea este:

  1. Seminţe de cânepă nedecojite ecologice

-conţin lecitină, nutrient excelent pentru construcţia organelor interne (ficat, creier).

-singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

 

2. Prune deshidratate fără sâmburi

 

-recomandate în situaţii de anemie, surmenaj, gută, constipaţie, intoxicaţii alimentare

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

3. Paste tagliatelle cu busuioc BIO

Eu sunt fan busuoic!

La firbere, porii se închid, astfel pastele au un gust mai bun şi pot fi gătite ‘al dente’.

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

 

 

4. Amestec legume pentru supe şi ciorbe (uşor picant)

Conţine: morcov (50 g), ţelina (50 g), păstârnac (50 g), pătrunjel (10 g), ardei roşu (20 g), ardei verde (10 g) şi ceapa (10 g)

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

 

 

5. Ulei masline convenţional virgin Creta (Grecia)

Consumul de grăsimi si uleiuri ar trebui să constituie maximum 33% din necesarul zilnic de nutrienţi. Pentru bărbaţi, se recomandă sapte linguriţe pe zi, iar pentru femei, cinci linguriţe.

Consumul frecvent reduce riscul îmbolnăvirilor de inimă, reechilibrează colesterolul şi scade tensiunea.

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

6. Muguri de pin

Nu contează ce tratează, aş mânca o tonă!

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

 

 

 

 

7. Oţet balsamic (fără gluten) BIO

-mai gustos, mai bogat în nutrienţi, deci mai sănătos!

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

 

 

 

 

8. Sare roz (fina) de Himalaya

-folosită-n bucătăriile chefilor de top, în spa-uri, pentru proprietăţile nutritive şi terapeutice deosebite.

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

9. Zahar palmier (Arenga) BIO

-îndulcitor natural, extras din palmierul Arenga

-sucroza asigură o aromă dulce, caramelizată.

-ingredient tradiţional în cultura din Asia de Sud-Est,

(alte info în scop educativ pe driedfruits.ro!)

 

 

 

Nu ştiu ce ai ales tu, dar dacă ţi-ai completat cămara cu 9 produse Driedfruits, ţi-ai câştigat dreptul la un al zecelea aliment, care nu lipseşte în bucătăria/cămara ta, chiar dacă e mai puţin sănătos! Sunt foarte curioasă care ar fi el! 😆

PASUL 2:

Împrieteneşte-le cu stomacul tău, prin reţete diverse, diversifică alimentaţia şi înlocuieşte ingredientele în felurile de mâncare tradiţională.

De undeva, tot trebuie să începi, dacă vrei să schimbi ceva în felul de a te hrăni, iar eu am ales 10 produse de driedfruits.ro, dintre care,  nelipsite în cămara mea ar fi vreo 6 (ghici care!)

PASUL 3:

Găteşte cu mine paste cu busuioc! Meniu pentru prânz.

Ţi-aş dărui un meniu pentru întreaga zi, dar dimineaţa am prostul obicei să nu mănânc. Uneori ronţăi nuci sau mănânc cereale cu lapte. Ori cătină cu miere. Seara mănânc ceva uşor sau fructe, dar recunosc că, dacă găteşte mama varză călită, nu rezist. Noroc că nu locuiesc cu mama!

 

INGREDIENTE

 

– tagliatellele (de mai sus) cu busuioc
– ulei de masline 
– usturoi
– roşii
– parmezan
– sare roz de Himalaya
– busuioc (pentru fanii busuioc nu e niciodată îndeajuns busuiocul!)
MOD DE PREPARARE:
  1. Curăţă usturoiul!
  2. Aprinde un ochi. Al aragazului!
  3. Scoate o tigaie din setul ăla de oale bune, pe care nu îl foloseşti niciodată.
  4. Pune tigaia pe ochi! Tot cel al aragazului!
  5. Pune puţin ulei de măsline în tigaie şi căleşte usturoiul.
  6. Nu-l arde!
  7. Decojeşte 2-3 roşii proaspete şi tocă-le!
  8. Lasă pe foc tigaia până se îngroaşă sosul.
  9. Amestecă!
  10. Cu un minut înainte de a stinge focul, adaugă busuiocul tocat mărunt (dacă nu îţi place busuiocul în cantităţi industriale, nu mai pune!)
  11. Cam de pe la pasul 2, aprinzi şi celălalt ochi de aragaz şi, separat, fierbi tagliatellele cu busuioc cu puțină sare roz,  timp de 7-8 minute.
  12. Răstoarnă peste sosul din tigaie
  13. Aşază in farfurie totul, peste care adaugă parmezan.
  14. Ia o furculiţă, aşază-te la masă şi mestecă încet.
  15.  Să ai poftă!

 

Eu ştiu câteva ponturi, ca să-mi păstrez o stare de bine. Care ţine atât de modul de alimentaţie, cât şi de mişcare. O dată, am dansat trei luni la rând, în fiecare zi, am băut multă apă şi am mâncat aproape sănătos. Ba, chiar am slăbit 10kg. Ţine de voinţă, până la urmă!

Dar, noi nu ştim instinctiv să alegem cea mai bună variantă, decât dacă ne-o recomandă cineva, şi astăzi asta am încercat aici. Nu să vă înlocuiesc felul de mâncare, ci felul de-a mânca, de-a găti, de-a îmbunătăţi, de-a completa, de-a înlocui etc. Din experienţa mea.

Dacă îndrepţi ochiul către interiorul tău, o să dai de o cosmografie proprie. Călătoreşte conform ei, în interesul propriu. Drumul până la o alimentaţie adecvată e mult mai lung decât l-am prezentat eu aici. Nu e uşor să schimbi un drum pe care mergi de mult timp, fără să ştii concret unde duce, fiindcă nu-ţi pasă când ajungi. Dar nu e nici greu, când cunoşti o adresă (aici cu sensul de link)!

Depinde de felul în care eşti momit şi împrejmuit!

Acum, vă las, mă duc să-mi verific tensiunea arterială, că am obosit un pic întru drumul ăsta întru trai armonios, nu pentru că am căutat altundeva, ci pentru că e destul de obositor să te cauţi pe tine şi în tine.

Ca să scapi teafăr, nu construi un alt cer deasupra-ţi, de sticlă albastră, fiindcă poţi să-l atingi, când ai deja unul, de neatins, dar adevărat!

Fotografii de pe diez.md şi driedfruits.ro

Proba nr.8, SpringSuperBlog 2020, Sponsor:

  1. […] Nu construi un alt cer deasupra-ţi, de sticlă albastră, fiindcă poţi să-l atingi, când ai dej… […]

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: