alma nahe

Gata de toate

In SuperBlog2017 on octombrie 9, 2017 at 10:21 PM

Știți pe cineva gata de toate? Adică, gata de bine, gata de rău, gata de frumos, gata de urât și, după toate astea, gata de selfie? Ei, bine, eu sunt genul! Așa încât, dacă nu știați pe cineva, acum mă știți pe mine.

Deși sunt actriță, pot oricând să fiu propriul mașinist la/în scenă și, în pauza mea de muncă (în praf și multe altele) ca mașinist, pot să fiu scenograful și regizorul propriului spectacol. Dacă nu am de ales (și nu am de cele mai multe ori!),  sunt și propriul sunetist. Și omul de la lumini!

După ce îndeplinesc toate sarcinile astea tehnice, mă ocup, în fine, și de partea artistică. Sau, mă rog, ce-a mai rămas din ea, în mine.

Cu toate astea, n-o să mă auzi „eu sunt actriță”, decât dacă îmi cere cineva să am și pregătirea asta și e musai să i-o arăt. Uneori am senzația că am la mine mereu un soi de praf magic care mă transformă, atât fizic, cât și psihic, fiindcă nu prea e omenească combinația asta.

Sunt zile în care mă întreb când va veni ceasul ăla în care să muncească o întreagă echipă pentru mine, ca eu să ies cu fața curată din toată mașinăria (a se citi nebunia!) asta.

Că înghiți tot praful din lume, care dă bine, recunosc, în luminile reflectoarelor, nu e mare lucru. Partea grea e că îl pui pe față și-l întinzi ca o mască, gata pregătit să joci un maur. Ce dacă vrei să joci, totuși, un alb? Înarmează-te, Olimpio, cu scheme pentru recuperarea feței!

1 – curățare / purificare;

2 – acțiune / tratare;

3 – mascare / camuflare.


Ai la îndemână produse eficiente, create de specialiști ce folosesc ingrediente de ultimă generație, o marcă de încredere, românească, ai Farmec! Din nou!  Ești iar frumoasă, pielea ta e e iar o piele sănătoasă, eficacitate demonstrată! Gata, te-ai reparat, actrițo, pa acnee, fă-ți un selfie!

Sigur că, cei care vin la spectacolul tău de teatru, habar n-au toate astea! Ei au senzația că îți păstrezi fața fină, așa, fiindcă… nu muncești! Păi, ce, asta e muncă, că minți oamenii? Că poți să-i păcălești că ești altă Olimpie, înseamnă cumva că te-ai spetit și ai muncit pe rupte? Nu!

Tot oamenii ăștia au senzația că tu, de fapt, ai slugi, că de-aia arăți atât de nemuncită! Iar tu ai creme și… mulți nervi!

De fapt, au dreptate că îi minți! Cu ceva, nu cu rolurile tale! Îi minți că nu ești tot tu mașinistul, sunetistul, omul de la lumini etc. Îi minți că nu demitizezi actorul din tine! Că îl lași parfumat și plin de sclipici în lumina reflectorului și nu plin de bube, fiindcă scena — dacă nu știați, aflați acum! — e un focar de boli, praf și multe alte mizerii.

Desigur, aplauzele! Le auzi și îți trece! Pui o bandă de curățare a punctelor negre pe față și-ți trece!


Pui masca film purificatoare și-ți trece! Ți-ai reglat exteriorul, nemuncito!

Cu interiorul e, însă, ceva mai mult de lucru atunci când ești un creator de teatru. De artă, în general! Când vrei să rămâi unul, în astfel de condiții…

Cel mai mult mă deranjează că sunt locuri unde nu se face nimic, nu se creează nimic, dar există o echipă tehnică, paradoxal. Dar ne facem cu toții că nu vedem. Ne ținem fețele cu creme, cu măști, dar spiritului îi trebuie ceva mai mult de-atât și e aiurea că aceste situații sunt multa realitate. Sunt zile și nopți când nici visarea nu-ți mai ajunge!

Desigur, ce spun eu nu se întâmplă în teatrele mari, în orașele mari, ci în lăcașele de cultură din orașe mici, cum e cel în care îmi duc eu veacul, dar slavă Dumnezeului Meu (Teatral) că pentru cei care fabrică produsele astea miraculoase nu contează cât de mic e orașul și cât de neprofesionist e locul ăla de cultură unde profesezi.

De fapt, chestia asta cu „oraș mic, posibilități mai mici” e foarte adevărată, dar nu pentru că orașul e mic, ci pentru că unii oameni care locuiesc în el și vor să facă ceva pentru oraș, pentru educație, sunt prea mici și neînsemnați și, mai ales, sunt naivi. Cred că alți oameni apreciază sacrificiul lor. Și dacă nu acum, atunci! Când va fi! Și, poate că și sunt apreciați, dar…

Dar asta e altă discuție, nu vreau să mă umplu de bube din aceste motive! Nu că n-aș avea tratament pentru orice! Gata de toate, cum ziceam! Eu sunt gata de toate fiindcă m-am obișnuit să fiu gata de orice! Oricând, oriunde, oricum! Cu un preț! Mic, cel al gamei Gerovital Stop Acneee! Și unul mai mare, dar care nu se mai povestește aici, fiindcă nu e locul. Și nici timpul cel mai potrivit.

Spectacolul se ține cu un chip luminos! Indiferent că joci o slugă sau o prințesă. Eu mă întrețin singură, fiindcă știu că orice om are Cosmografia lui proprie. Și, de-asta sunt gata! Acum, aici! În fond, ceea ce se vede e fața. Și e foarte important cum faci să ieși cu fața curată înfruntând intemperiile de orice tip, fiindcă vrei să ieși la rampă și pe mai departe, nu? Așa cum te cred ei, spectatorii, că ești…

SuperBlog 2017, Proba nr.4, sponsor: 
.

  1. Emotionant mesajul! Daca în locul Gerovitalului ar fi fost o alta gama, as fi spus ca nu merita o asa pledoarie. Dar…

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: