alma nahe

Oamenii

In SpringSuperBlog 2015 on martie 6, 2015 at 12:58 AM

Oamenii sunt. Oamenii vor. Oamenii caută. Oamenii cred. Oamenii spun. Oamenii vin. Oamenii pleacă. Oamenii iau. Oamenii dau. Oamenii…
— Ce? îl ischiti Omul-Sfoară, apărut din mohorât, că senin afară nu era.
— Ce ce? îl privi nedumerit Omul-Cântec.
— „Oamenii iau, oamenii dau, oamenii…” Aici te-ai oprit.
— Aici m-ai oprit! îi zise tăios, dar nu mai tăios decât un ac bont, Omul-Cântec. Habar n-aveam că vorbesc cu voce tare, mai zise Omul-Cântec ca pentru sine.
— Ai ezitat, de-asta te-am între…
Oamenii intră cu tancul peste tine! zise Omul-Cântec dintr-o suflare.
—…rupt! continuă Omul-Sfoară dezarmat. Of, parcă am tras în tine! Trăgeam de-o sfoară, atâta tot.
Trăgeam sforile, trăgeam sforile, trăgeam, îl îngână Omul-Cântec ca într-un refren scris special ca să-ți rămână în cap, deși nu-ți place. Păi, de ce? N-ai și tu gândurile tale?
— Nu! N-am nimic. Sunt sforar și-atât! Doar asta știu să fac. Și să ghicesc gânduri.
— Aha, exclamă exaltat Omul-Cântec. Deci nu cântam tare!
— Nu! încuviință, cu sinceritate, Omul-Sfoară.
— Puteai să minți! Apreciez. Oamenii sunt naivi. Oamenii vor minciuni. Oamenii cred
Credit, credit bancar, credit cu dobândă fixă, credit cu garanție, credit fără garanție, credit în lei, credit în valută, credit nevoi personale, credit ipotecar, credit IMM, refinanțare, gândea Omul-Credit, care ieșise și el la plimbare, precum Omul-Cântec și Omul-Sfoară, în ACELLOCÎNCAREOAMENIISEADUNĂ. Cu gândurile lor, cu visele lor, cu putințele și neputințele lor.
image
Omul-Sfoară zâmbi. Omul-Cântec zâmbi și el, căci zâmbetul se ia ușor. Omul-Credit nu zâmbi, fiindcă un credit nu se ia atât de ușor precum zâmbetul. Fiindcă domeniul financiar bancar e complicat.
— Nu zâmbește, deoarece nu are un broker de credite de treabă. Crede că e un lux pe care nu și-l permite. Oamenii de treabă sunt un lux, conchise Omul-Sfoară și își luă tălpășița, fugind elegant după Omul-Credit. Fugea elegant, ca să nu-l sperie.
Omul-Cântec se uita încântat. Îi plăcuse fuga și și-o notă.
Oamenii fug, oamenii stau… și așa își aminti de vorbele unui om de afaceri coreean, care credea că orice stradă e pavată cu aur: „Mai important decât ceea ce faci, este modul în care o faci”.
Omul-Sfoară îl ajunse din urmă pe Omul-Credit, îi oferi consultanță gratuită și-i dădu o carte. De vizită. Pe care scria AVBS Credit (avbs.ro), o companie de brokeraj credite bancare.
Îi povesti despre aplicația AVBS Credit, disponibilă numai pentru smartphone-urile Android sau iOS (descărcarea aplicației este gratuită), îi dădu codul unic 1234 (trebuie introdus după instalare), îl lămuri și la ce folosește această aplicație (calculezi și soliciți creditul dorit) și apoi se întoarse la Omul-Cântec.
image
— Vezi cum urcă scările? zise cu mândrie Omul-Sfoară.
— Dacă i le desenează cineva la timp, normal! Asta până și eu o știu, zise Omul-Cântec. Chiar dacă eu știu doar să cânt. Sunt aici dintr-un vis.
— Lasă-mă să ghicesc…Visezi la prima casă, ai un card de credit, dar e gol.
— Am o iubită. E broker. De fapt, acum e șomeră. Și, da, vreau un loc al meu, firește. Nici nu știu de ce îi zice „prima casă”. De parcă oamenii normali o vor și pe-a doua.
— Am înțeles. Oamenii risipesc, oamenii-clipă! zâmbi cu subînțeles Omul-Sfoară. Notează-ți: Fran-ci—ză, Franciza AVBS Credit. E gratuită!
— …fran…ce? îngăimă Omul-Cântec, căci îi displăceau total cuvintele străine. Omul-Sfoară scoase o bucățică ruptă dintr-o revistă și i-o dete Omului Cântec.

image                                    (Sursa: http://www.literestacojii.com)

— Eu mă tem un pic de chestiile gratuite.
— Dă-i-o iubitei tale. Va înțelege imediat, nu-ți bate capul tu. Iar mâine, hehe, mâine va veni și ea aici, la plimbare, ca Omul-Francizat. Dar dă-i-o în cântec, dă-i-o elegant… știi tu cum, doar la asta chiar că te pricepi, n-o să-ți zic eu. Eu doar sugerez. Hai, mai zise Omul-Sfoară, du-te în drumul tău! Mai sunt și alții prin țară de ajutat, de îndrumat.
Atât îi mai zise și se duse să dea sfoară în țară. Căci asta făcea omul nostru, cu asta se ocupa: găsea rătăciți și-i îndrepta.
Rămas singur, Omul-Cântec citi cu atenție bucățica aceea de hârtie ruptă dintr-o revistă, darul Omului Sfoară, apoi o împături și o băgă în buzunarul stâng al tricoului. Își cususe un buzunar pe tricou, special pentru versurile sale, pe care le scria pe unde apuca, pe orice apuca, din te-miri-ce -urile cotidiene. Chiar atunci, pe lângă el trecu Omul-Șef! Pe Omul-Cântec îl trecură fiorii.
Dar era de înțeles, pentru el conta numai cântecul. El n-ar fi văzut potențialul afacerii pe care tocmai i-o încredință Omul-Sfoară, nici dacă ar fi avut ochelari 3D. Dacă ar fi avut (ochelarii), ar fi văzut următorul film.

Însă nicio grijă pentru el de-acum înainte! Iubita lui este un broker excepțional, care a devenit șomeră numai fiindcă șeful ei e un dobitoc. Un dobitoc care tocmai falimentase banca a cărei director era. Dacă iubita lui va urma firul(sforii), sugerat de Omul-Sfoară, va deveni propriul său șef. O recomandă voința, cunoștințele în domeniu, dar, mai ales tinerețea și dorința de a întreține visul celui iubit. Fiindcă așa sunt unii oameni, Oameni-Sacrificiu. Nu apucăm în acest capitol s-o cunoaștem mai bine, să știm ce planuri are, nu știm nici măcar dacă va dori să deschidă o franciză. Nu știm, fiindcă iubitul ei e încă pe drum. Dar ceea ce se știe deja e că dacă vrei să faci parte din echipa AVBS Credit, te vor întâmpina cu informații și resurse, te vor sprijini prin consiliere în diverse domenii și, cel mai important, vor împărtăși cu tine portofoliul de clienți și parteneriatele. Deviza lor e „înainte”. Iar ei chiar îi place înainte. Și, de ce să nu spunem, a pus și ceva bani la pușculiță. Fiindcă AVBS Credit îți oferă rețeta, brand-ul sub care îți vei desfășura afacerea, dar restul te privește!

Oamenii! Oamenii sunt. De mai multe feluri. Ei se întâlnesc în ACELLOCÎNCAREOAMENIISEADUNĂ. Uneori trec unii pe lângă alții. Alteori sunt de treabă și se opresc să îndrume rătăciți. În povestea asta eu sunt Omul cu Blog. Un pic poet, un pic scriitor. Mi-aș fi asumat și rolul Omului Sforar, dar nu știu mai nimic despre bănci, credite, francize. Sunt sigură că cei interesați vor merge înainte și se vor lămuri și singuri cum e cu franciza asta, de-asta am lăsat uși întredeschise în spatele unor cuvinte.
Oamenii caută, oamenii găsesc
00181
Ușa nr.2, SpringSuperBlog 2015,image

Punctaj obținut: 100

 1. Alice in Tara Minunilor 🙂

 2. Tu ne tragi pe sfoara cu cuvintele tale asa de artistic aranjate, zi de nu-i cantec 😉

 3. O abordare unica! Felicitari! Mult succes!

 4. e primul advertorial pe care-l citesc de trei ori. extrem de ingenios ai conceput textul- ai tras de el în toate părțile să intre cuvintele, tematica respectivă. f fain! multă baftă! 🙂

  • Uite, de-asta îmi place mie SuperZblog, că scriu chestii, care altminteri nu mi-ar trece prin cap. Și, recunosc, îmi place publicitatea. Domeniul, adicătelea. 😉

 5. Stiam ca nu ma vei dezamagi! Un articol creativ si unic, vorba Alinei. Mult succes, Olimpia! 🙂

  • Să știi că mi s-a părut mai grea proba și pentru că sunteți voi două în juriu. Cu necunoscuții mă descurc mult mai ușor. 🙂 Acolo e la ghici, nu cunoști stilul omului, ce-ar vrea să citească etc. Pe când, cunoscându-vă pe voi două, știind cum scrieți, a fost un pic mai dificil. Dar m-am prefăcut un picuț că nu știu cine e în juriu și am ieșit la un capăt. Mulțumesc, Bianca!

 6. Succes la cățărat pe sfoară, până-n vârful clasamentului!

 7. Mi-am adus aminte ca am ochelari 3D de la cartile lui fiu-meu. Progresisti cei de la avbs…

  • Și eu am de pe la ultima eclipsă de soare. Da’ mi-am amintit de ei după ce am privit în cruciș. Oricum, ideea era să aud, nu să văd. Da’ tot degeaba, sunt total pe lângă. Și, când te gândești că am dat la finanțe-bănci, la ASE, am și luat, dar nu m-am dus. Eu voiam teatru, mama voia ASE. I-am demonstrat că pot lua, da’ că nu pot să duc. 😉 Bine, eu sunt fan matematică. 😛

 8. Ce-ti mai place sa te joci! Succes! Pe mine m-a emotionat.

 9. Numai tu mă poţi face să spun „fascinant!” după ce citesc despre credite. (Acum urmează o făţălie râzând, surprinsă şi încântată. Nu ştiu dacă s-a inventat emoticonul ăsta.)

 10. Excelent articol ! Câstigatorul „lozului”, în opinia mea. Felicitari si multa bafta !

 11. Felicitări şi baftă, să fii în vârf după ultima probă!!! Vreau să fac un chef cu Jora, să te sărbătorim!

  Da’ nu te căţăra pe „sfoară” de-asta, care zici că dă de veste, că de fapt e sfară, fum în vânt. Deşi n-ai greşit, dacă mă gândesc că nu i-ai adăugat decât un o, un 0, un zero, adică nimic!!! 😀

 12. Alma, Alma ce om-cuvânt esti tu! Cum ai sucit, rasucit şi m-ai dus cu interes chiar in miezul problemei! Sper sa ajungi pe treptele podiumului, esti fabuloasa..

  • Cre’că’s fabuloasă, nu știu exact. 😆 Mie textul ăsta, deși e al meu, nu-mi produce gândul necesar să mă consider atât de fabuloasă. Mulțumesc, Adriana!

 13. Felicitări, te admir sincer! Nu-i tocmai ușor să faci „din țânțar armăsar”, bineînțeles, într-un sens ludic, la nivel de creaţie. 🙂

 14. […] În urma jurizării, premiul alocat acestei probe îi revine Olimpiei Săpunaru, pentru articolul Oamenii – 100 […]

 15. […] pe toți și vă mulțumim pentru articole. Le vom promova constant și pe viitor. Felicitări omului blogger, Olimpia Săpunaru, care a luat premiul omului […]

 16. […] sa originală este Olimpia Săpunaru, cu al său articol presărat cu simboluri și semnificații, Oamenii. În alegoria ei, întâlnirea dintre Omul-Sfoară, Omul-Cântec și Omul-Credit în […]

 17. […] * Valentin sau Omul-Credit, cum l-am numit eu mai demult, e un om care știe să vorbească despre afacerea sa (la) cald, […]

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: