— Hei, ești acolo? Dacă ești, să știi că eu încă nu te văd!…Ori, te pomenești că unul dintre noi e imaginar!…
Există o șmecherie care mă face să revin aici, iar și iar. Aici, adică în acest loc, unde și tu ești acum. Presupunând că știi unde ești, știi de ce ai venit și ce cauți.
În această expediție n-ai nevoie de ciocan, nici de lanseta de oţel, ci doar de calomelul cu care îți vei dirija flacăra. Eu o să-mi iau și ceva rezerve de tutun.
Sau poate e doar o idee fixă revenirea, consecvența asta a mea?… Nu însă și Proiectul în sine.
Întreg Proiectul ăsta e (în) mișcare. Întru săvârșirea lui, uneori călătoresc cu balonul, alteori mă avânt sub mări, 20000 de leghe. Alteori sunt doar aeriană. Căi ferate nu-s, deci nici vreun tren de prins!
Nu e o idee fixă, e o șmecherie, m-am hotărât!
Dar, dacă e o șmecherie, atunci e precum acea șmecherie cu care momești albinele cu castronul cu apă îndulcită, pentru ca mai apoi, dându-le drumul, una câte una și urmărindu-le, ele să te poarte, din aproape-n aproape, într-o călătorie specială către casa lor. Odată ajuns acolo, afumi colonia și ți-ai asigurat rezeva de miere!
Ei, și-acum că ai apucat(prins) momeala, să pornim la drum. Atenție, însă! Nu sufla o vorbă, să nu ne-o ia cineva înainte!
Dar stai, trebuie să stabilesc un hotar, un punct de plecare măcar, o piatră…
„Coboară în craterul lui Yocull din Snefells, pe care umbra lui Scartaris vine să o mângâie înaintea calendelor lui Iulie, călător îndrăzneț, și vei ajunge în centrul Pământului….”
Nimic mai simplu. Mă uit pe hartă…
„…şi, întinzând degetul înspre partea nordică a golfului, îmi arătă un munte înalt, cu două vârfuri, un con dublu, acoperit de zăpezi eterne.”
Așadar, iată-ne — un mic ocol, nu staționăm decât câteva clipe —, în anul 1863. Uite-l pe Jules Verne, susține că intrarea spre centrul pământului e craterul vulcanului Snaeffel!
— Jules, Jules Verne! îl strig eu, entuziasmată de-ntâlnire. El îmi face cu mâna…Ba, nu! Doar execută un gest aerian prin care eu dispar, el închizând emisia frecvenței.
Pesemne că gândului nu-i șade bine mult cu chip!
În niciun chip nu staționăm în timp, și nici pe fundul unui vulcan, chiar dacă stins, dar o să poposim un timp într-un spațiu fantastic, potrivit cu natura-mi, însă unde e necesară o altfel de frecvență, ținând cont că urmăm o hartă a unei lumi…invizibile. De fapt, o lume despre care se știe, dar n-o vede orișicine. Iar eu, cum sunt interesată mai mult de dedesubturi decât de suprafețe…n-o mai străbat aiurea, o iau pe arăt…ur…ăăă. (Aici îmi dreg glasul)Pe scurt, vom merge într-o vacanță specială în…
Islanda, unde focul se joacă cu apa(că invers nu văd bine apa). Cea mai mare insulă vulcanică din lume, la sud de Cercul Polar, o insulă mereu în formare din cauza cutremurelor și erupțiilor vulcanice, care-i modifică suprafața. Alfabetizare 100%, nivel sărăcie 0%.
Secretul Islandei constă în natură, iar al călătorului într-acolo în a-l vedea. Dar ca să-l vezi, trebuie să focalizezi diferit, înspre interior. Ești pregătit?
Uită-te bine, că dau drumul „albinelor”: poporul ascuns, Hornafjörður, pietre, copaci, femeie intrând în piatră și ieșind însărcinată (întorcându-se odată la 9 nopți pentru a se întâlni cu bărbatul ei invizibil), copil jucându-se cu elfi…
Nu fi haotic, nu rămâne tablou, toate „albinele” (con)duc către un singur gând:
Islandezii cred în ființe invizibile!
Unii dintre ei, adică cei cu credința — ce constituie forța vitală a acestor creaturi fantastice — sunt în contact cu ele.
Mai mult decât atât, faptă și nu vorbă, dacă vrea să mute o piatră, islandezul așteaptă să se mute mai întâi locuitorii din ea. Și într-o piatră poate locui un întreg oraș. De elfi.
O politețe care nu-l costă nimic!
Adevărat, e ușor să fii politicos cu o ființă invizibilă. Dar această politețe a lor, a islandezilor, se extinde și în lumea reală, majoritatea mărturiilor călătorului(universal) fiindu-i favorabile: un popor blând și civilizat.
„Ce dobitoace cuminţi! exclamă el. Ai să-ţi dai seama, Axel, că nu există pe lume alt animal mai deştept decât calul islandez. Nici zăpezile, nici furtunile, nici drumurile impracticabile, nici stâncile, nici gheţarii, nimic nu-l opreşte. E curajos, se mulţumeşte cu puţin, şi-i sigur. Nu păşeşte niciodată greşit şi nici nu are toane.”
Pare-se că nici animalele Islandei nu sunt mai prejos.
Dar nu e de mirare, căci în Islanda ” nu există fermier sau un pescar să nu ştie carte şi să nu citească. Nu-i oare bine ca toate cărţile astea, în loc să mucegăiască îndărătul unui grilaj de fier, departe de privirile curioase ale cititorilor, să se uzeze de prea mult citit?”
Ei, și aici mă opresc…ca și calul în fața bisericii din Stapi.
[…]
Cum dacă mai sunt aici? Sunt, sunt! N-am plecat, cu siguranță! Unde să mă fi dus? În Laguna Albastră?!
Am căzut un pic…nu de pe cal, ci pe gânduri. De fapt, când am zis „ca și calul” , mă gândeam voit în pielea lui. Da’ știi de ce? Pentru că pentru o astfel de călătorie, trebuie să uiți cine ești! Și eu tocmai asta făceam, mă uitam!
Imaginează-ți pacea care mă cuprinsese! Imaginează-ți nările-mi! Mă-nchisesem în turnul meu de pace și…„Imagine Peace”! John Lenon, Yoko Ono…
Imaginează-ți pacea limbilor! Imaginează-ți luminile nordului!
Nu, nu ți le imagina și pe-astea, că luminile nordului le poți vedea! Mereu altele, mereu altfel… Tu mai ești?! Atunci caută(-te) sub link-uri, cine știe ce destinații speciale ascund și unde te duc! Am ajuns până aici cu CND Turism – Vacanțe Speciale, putem să mergem oriunde! Ce ne dorim de la/în/ din (acest soi de)turism?
Eu mi-am dorit să merg unde sunt pitici, elfi, zâne…și-am făcut-o, dar cu mijloacele mele (de transport), dar tu, poate ești ceva mai serios! Poate că…poate că până la urmă eu sunt cea invizibilă. Poate că tu te vezi! Și atunci, ce mai aștepți?
Mergi mai departe, du-te în propria ta călătorie, fiindcă timpul nostru muritor nu mai revine!
Azi este cel mai bun moment să călătorim? Nu știu… dar nu lăsa pe mâine!
Superblog 2014, proba de călătorie( sau călătorie de probă) cu
Surse: 1.Citatele folosite sunt din ” O călătorie spre centrul pământului”, de Jules Verne
2. Fotografia 1 e preluată de pe site-ul CND Turism, fotografia 2 e preluată de pe yokoonoofficial(link-ul sursei e plasat în spatele fotografiei)
Punctaj obținut: 91
Știam eu pentru ce am ales să-ți urmăresc drumurile! 😉
Iată că m-ai dus și pe mine în minunata lume a elfilor!
Frumoasă lumea asta a ta!
Atât de frumoasă încât nici eu nu-mi mai încap în ea. 🙂 Mulțumesc, Mugur, că ții drumul pe care îl indic! 🙂
Cred ca este cea mai frumoasa prezentare a unei destinatii pe care am citit-o vreodata. Ai putea revolutiona modul in care se face reclama in turism.
Cu modul meu de a face reclamă, o să câștig SB în 2050, da’ nu-i bai! Am răbdare…o să fiu o bătrânică simpatică cu povești în traistă. 🙂 Mulțumesc pentru înflăcărarea din cuvânt! 😉
Eu de multa vreme vroiam sa ajung in Patagonia dar e prea departe si cam scump asa ca mi s-a sugerat Islanda, ca-i aproape la fel si mult mai aproape.
Bun! Atunci sugestia și reclama mea să te ducă-n ….Pat..agonia(rima mai bine!) 😉
Eu am zis să mă întind cât mă țin plăcile tectonice, puțin europene, puțin americane. Plus că, fiind vorba de ființe fantastice, drumu’ nu m-a costat nimic.
“…şi, întinzând degetul înspre partea nordică a golfului, îmi arătă un munte înalt, cu două vârfuri, un con dublu, acoperit de zăpezi eterne.”
Am o obsesie, pentru părticica nordică a golfului(spre care îmi întind degetul). Muntele îl cuprind în palma-mi caldă, într-o apăsare mișcătoare. Conul dublu îl voi deszăpezi cu gura până ce din zăpezile eterne vor răsări două flori de colț, încrețite de răcoarea zăpezii și înfiorate de aburul meu.
Greșiși muntele și l-am repus în drepturi (și nu în palma-ți) pe cel ales de mine. Rămâi pe poziție! Mi-o folosi cândva vreo dezăpezire, vreun dezgheț, vreo abureală, vreo avalanșă etc.
Bine ai făcut cu muntele. Eu însa știu unul și bun. Se pare că îl știe mai multă lume și atunci nici nu mai trebuia scris…nici măcar între paranteze…
Trage lumea la zane, ca albinele la apa aia indulcita.
De parcă tu ai tras la elfi. 🙂
Acolo eu sa mor as vrea, acolo vreau eu sa traiesc.
🙂
acolo, acolo…vreau și eu să… ia să ma uit eu întâi cu se numește muntele ăla, că eu văd totul în(tors) 😉
Toate le înțeleg pe dos
Lumina e un pom umbros
Rămân în mână cu săgeata
Iar arcul pleacă spre o țintă
Inima roșie-i… de pică
Învăț să zbor mai mult de frică
Curajul cuibărit în piept
Se zbate ca o turturică
Un șoricel ce botu-și linge,
Sătul. Mâncată-i o pisică.
Pe coala neagră de hârtie
Sunt desenate albe fonduri
Ca niște hărți desfășurate
Acoperind întreg pământul
Doar niște litere-s lăsate
Vârfuri de gânduri, inundate.
Alma, domnul Gelu e un elf? :)))
O să-ți răspundă el, Lidia, imediat…într-o poezioară. 😉
Elf în germană înseamnă 11(unsprezece)…cu mine 12. O duzină(de cuvinte) pentru Lidia și nu numai:
Nu mai tin minte niciuna dintre aventurile JV. Nu stiu cum de ai tinut minte. Bravo, o calatorie ireal de frumoasa si o Islanda pe sufletul meu.
🙂