alma nahe

O poveste cu apă de ploaie

In Superblog2013 on octombrie 6, 2013 at 10:30 PM

A fost odat’ sau inventez acum, pe loc, un om.

Un om care nu se împăca deloc cu el însuşi, poate datorită rădăcinilor sale, ori poate din alte motive, şi care, exact din acest motiv care înglobează celelalte motive posibile, rătăcea, rătăcea, rătăcea ca un fir de păr în bătaia vântului, un fir năzdrăvan ce se încâlcea printre alte fire de păr, care-l mai domoleau din legănarea aceea lină.

Eu, când mi se încâlceşte un fir, smulg nodul obţinut prin împletirea cu celelalte fire. I-adevărat, îl scurtez, dar am scăpat de încâlceală?

Aş putea să-l omor pe loc, ca să nu se mai chinuie atât. Dar ce-ar fi poveştile fără eroi principali?
Pun acoperişul pe î şi continui…

În afara faptului că nu se împăca cu el însuşi, mai stătea şi  închis într-un turn, şi nu făcea altceva, decât să-şi bâţâie nervos, când un picior, când celălalt, atârnate molâi pe marginea patului.
Când nu făcea asta scotea un lighean metalic cu apă de ploaie de sub pat şi se spăla pe faţă, după care, cu ochi umezi privea ore în şir apa din lighean fără să spună nimic. Apoi, pe un alt ton decât cel de ieri – şi constata şi el asta cu admiraţie – se văicărea în câteva cuvinte: ” Sunt doar un răspuns  izvorât dintr-o-ntrebare pusă unui lighean metalic cu apă de ploaie! ”
Odată încheiată fraza se şi întindea în pat, epuizat.

Lâncezea o vreme acolo, până apărea o slujnică bătrână, căreia îi dăduse voie să-l viziteze, din când în când, sub pretextul că trebuia schimbată apa din lighean, cu una proaspată.
Dar nu mai plouase de ceva vreme şi slujnica se întreba care era rostul ei, aci, în poveste.
Nu îndrăznea să întrebe direct, pentru că, de vreme ce ea era slujnica în născocirea asta, el trebuie că era chiar prinţul stapân al castelului, într-al cărui turn tocmai se desfăşoară acţiunea.
Aşa că ce făcea ea?

Îşi inventa de fiecare dată când intra pe uşă, un motiv, două, trei ca să mai vină. “Îşi inventa” e un fel de-a spune, pentru că nu era deloc convinsă că aceste motive îi aprţineau pe deplin.
Dar deja o transform în personaj principal şi nu e momentul.  Avea şi ea două, trei nelămuriri şi-atât.
Povestea asta m-a aţâţat şi mi-a venit poftă să vizitez locul.
„Aţi venit să-l omorâţi?” mă iscodeşte slujnica.
Curios personaj, îmi zic eu. Să-mi notez să-i mai tai din avânt.
Străbăturăm coridorul, urcarăm trepte şi trecurăm printr-o uşă. Intrarăm în alt univers.

De cum am intrat aveam de gând să-l pedepsesc .
Dar e posibil să-ţi petreci viaţa pedepsind sau ajutând pe cine nu va înţelege niciodată că a fost pedepsit sau ajutat.
M-am retras într-o parte şi-am reprivit scena.

Ea, cu privirea voit mioapă, cu umerii şi sânii neclintiţi şi drepţi, cu un păr îngrijit, deşi bătrână, cu un mers distrat, de girafă.

El, cu privirea-n ligheanul cu apă de ploaie.

Blocaţi împreună din întîmplare.

Se fixaseră într-un miez cald de zi care ar fi putut dura o veşnicie. Totul părea a depinde de mine, să dau drumul firului, să dau drumul ploii.
M-am reîntors în odaia mea, nu înainte să dau drumul apei să curgă. Poate că încă n-am înţeles eu totul.

Turnul mi se învîrte în cap.
Ce bine se apără Turnul, îmi spun. De departe neprimejdios, dar dacă te apropii, dacă cauţi să-i pătrunzi misterul te îngheaţă pînă la os, doar afişându-şi nepăsarea din care e făcut.

Poate că îmi  lipseşte vreo tichie, vreun interval, iar cei doi mă caută încă în locul acela, crezând că posed revelaţia pe care şi-o doresc.

Oare ce-ar fi dacă într-o zi te-ai trezi fără să fii cum ştii?

00181

1. Fotocredit : Eu. Model: Eu; Voce: Eu; Vopsea : nu prea! Deloc! Roşcat Natural.

2. Text înscris în etapa a III-a  a SuperBlog2013; Sponsor:

3. Jora(pisică-mea, prelungirea mea felină în concurs), doctorul părului său, spune: Dacă-ţi cade părul, dacă…

intraţi la ea dacă sunteţi interesaţi, căci va avea câte un sfat, o vorbă bună pentru fiecare într-un articol separat, pentru SuperBBlog, aşa cum v-a obişnuit deja. Ea are mai mult Farmec! Şi Gerovital Plant Tratament. (Joravital Plant Tratament)

O mostră a priceperii sale:  Stăpână-mea are un părrrr… cu tendinţă de uscare. Alma Nahe, ascultă-ţi pisica!

– Curăţă-l cu un şampon hidratant blând, pe bază de plante şi încearcă să nu îl speli foarte des.
– Foloseşte un balsam care să conţină ingrediente ca aloe vera, ulei de măsline, ulei de migdale, provitamina B5, avocado, argilă.
– Obişnuieşte-te să foloseşti săptămânal o mască hrănitoare, cu rol intens hidratant.

– Include în meniul zilnic fructe şi legume proaspete şi consumă în fiecare dimineaţă 5-7 sâmburi de migdale sau nuci.

(Tăieturile de fir narativ îmi aparţin! Te du la tine în blog, Jora, şi fă cum te taie(capul!). Dacă nu te cenzuram, se putea înţelege uşor că eu nu folosesc produsele lor în mod constant, ci din când în când, fiindcă îmi place să schimb câte ceva în mine, în tine, în alţii,  zilnic)

 1. Ziceam cândva că mi-e greu să comentez dacă scrii versuri. Uite că a devenit așa și la proză. Din cauza ta că mi-ai cântat și mi-a rămas gândul acolo. Mă bucur că am mai aflat un lucru nou despre tine. 🙂

 2. Sa-ti spun ce farmec ai, e prea banal.
  Dar nu stiu alt „ceva” ca sa iti spun,
  decat ca poate nu doar paru’ ti-este b(r)un,
  ci si faptura ta tomnatica, mereu zglobie!

 3. O suvinta sa-mi dai sa o pun la pastrare. :))))
  Jora e frumoasa foc! Si desteapta! Stie ea ce-i trebe stapanei. S-o asculti, da?! 😉

 4. […] de parcă mi s-a terminat şamponu’, nu? Ei, bine, nu! Acolo-i capul, aici e coada.  Stăpân’mea s-a spălat, s-a pieptănat  şi-a făcut tratamentul […]

 5. eu ştiu ce şampon foloseşti. deşi nu mi-s creaţă ca tine şi nici roşcată ci doar buclată şi întunecată, folosesc aceeaşi gamă gerovital ca şi tine. de ce? păi de ce nu?
  de fapt coama deasă cu răsfăţuri se ţine şi cine ştie… ştie… face poezie! 😛

 6. N-am nicio şansă ! În fiecare zi mă trezesc fix aşa cum mă ştiu de decenii : un adormit şi jumătate !

 7. Acum am inteles unde bateai cu apa de ploaie…

 8. Unii dintre noi au fost nedreptatiti inca de la nastere! Cum e posibil sa nu am nici un talent, nimic, iar altii sa aiba totul? Voce calda, care te unge pe suflet, par rosu ca focul, care trezeste patimi aprinse in barbati si invidia femeilor, inteligenta care sclipeste de departe, o usurinta fantastica de a jongla cu vorbele, ca sa nu mai vorbim de teatru, pictura…
  Aseara am descoperit ca mi se incalceau cam multe fire (in cap) si am decis sa le scurtez. Le-am taiat-o, sperand ca asa voi scapa de incalceala. Ti-ai gasit… Au aparut alte fire, dornice si ele sa faca noduri prin mintea mea… :)))))

  • Le ordon(ez) firelor ălora ale tale să facă noRRRduri! 😉 Ai înţeles? Părul nu-ţi ţine loc de iubire. Şi nici teatrul. Vocea?! Nici nu mai zic! Dar, da…sunt tot felul de nedreptăţi în lumea asta.

 9. Darul clarviziunii este un cadou dureros. Dar tu nu te-ai sterge pe tine, nici daca te-ai evapora. Deoarece tu ai o imagine infloritoare in mii de ape.

 10. Daca gasesti ca masca miroase, o dai pe ambrozie, 😛 prin farmece si potiuni.

  Stiu ca n-ai folosit ventilatorul, ca n-ai!

 11. Balanţă, balantă? Dar când e totuşi ziua ta? Să nu-mi spui că a fost că nu cred că am ratat trecerea lui 4 înaintea ……în fine. Eu parcă nu cred că eşti asa roşcvalie…natural. E lucru rar…

  • Mâine e! 10.10.1973. Numai de zece. 😛 Şi, da, sunt roşcalie, voi pune poze porno cu mine, dacă nu crezi, de când eram mică. Să-mi vezi firu’ roşcaliu.

 12. se spune ca apa de ploaie face bine la par. cred ca de aia o strangeai in poveste. dar numai ca trebuie apa de ploaie din alte timpuri. aia din zilele noastre are adaosuri nedorite. asa ca e nevoie de Ger (oooo – vital). Cat desopre Jora, cred ca e cam indraznet. ar trebui sa i mai arati din cand in cand cine i stapanul. altfel isi ia nasul la purtare si si face de cap prin blogosferrrra. 🙂

 13. Ador femeile cu parul roscat… mai ales naturale 🙂
  La multi ani :*:*

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: