alma nahe

Portretistul

In Superblog2013 on septembrie 23, 2013 at 9:06 PM

Renunţare totală când acră, când dulce, viaţa lui toată era un coş imens de nuiele în care lâncezeau pânze rulate sul, colecţie de momente intime izolate.

Nu admira în oameni decât compoziţia, pe unii îi creionase tâmp, o simplă linie, pe alţii, translucizi, suprafaţă netedă, făpturi zămislite din miez de idee, siluete decupate din memorie, în decoruri cu murmur interior, când în armonie sobră, când în luminoasă duioşie.

Interesul pentru ei stătea în dimensiunea pânzei, vibrând în aşteptarea poeziei.

Capul său, cu fruntea năduşind abundent, devenise un malaxor ce convertea falsitatea şi teatralul într-un monstru plăcut vederii.

Pătrundere imginativă, ascultând când de întuneric, când de lumină, sufletul îi era când harpă, când evantai. Năzuinţa lui era să spună câte un singur lucru, pe rând, iar rezultatul să fie unul fără interpretări alambicate.

Jargoniza, într-un nicăieri al tutror lumilor adunate într-un singur loc, când văzut pe dinafară, când de dinăutru şi oricât de vast era spaţiul de inspiraţie, când isprăvea ce avea de spus, pe pânza multicoloră se întâlnea tot cu sine însuşi, cu visele lui, ţesute din stofa vieţii.

Amestecând toate trupurile într-unul singur, sfârtecat de dureri, vlăguit de nesomn se pregătea să-i dea posterităţii încă un tablou.

Dar mâine, un mâine încă vacant, asistenţa va impune universul său particular.

Sau nu.

“Ce mârşăvie”,  gândea el, în timp ce îndepărta un fir de păr de pe obrazul ultimei sale creaţii, “sunt nevoit să trăiesc într-o lume în care mâine, o mână de oameni care n-au pictat niciodată nimic, vor decide dacă sunt valoros sau nu.”

O ultimă tuşă şi o rază de soare, jucăuşă, i se aşeză pe piept, apoi pe chip. Tabloul era gata. Se întinse pe salteaua îmbibată de vopsele, invadat de un puternic sentiment între şira spinării şi genunchi privind înspre şevalet, el, omul, lucrare finită în contact cu infinitul. Apoi adormi.

00181

Există măr perfect fiindcă-i potrivit cu pofta mea.
Există cer perfect, fiindcă-i potrivit cu albastrul pe care-l caut.
Există apă, perfect pe gustul meu, fiindcă-mi potoleşte setea mea, nu a celorlalţi însetaţi.

Există om perfect, fiindcă fără să-l caut se mulează gâdurilor, trăirilor, cuvintelor, defectelor, calităţilor mele.

Şi, există un concurs, Superblog, care-i potrivit cât de cât cu exerciţiile mele literare, care nu vor suferi transformări numai şi numai fiindcă le voi alătura cuvântul advertorial, iar mărturie stau scrierile mele de anul trecut, pe care le puteţi frunzări aici, dacă aveţi timp şi chef.

Textul nu e nou, i l-am furat pisicii mele, Jora!  (Ca şi tabloul care însoţeşte textul, care tot de ea îi pictat.) I  l-am dat ei cu dragă inimă la vremea respectivă, dar m-am gândit să i-l şi iau azi înapoi, tot aşa…cu dragă inimă, de nevoie!Pisica la nevoie se cunoaşte! Mă întreb dacă n-ar fi fost mai bine s-o trimit pe ea în concurs. Pare mult mai …În fine! Pisicile ştiu a se mula pe cerinţe mult mai bine, dar o să mă străduiesc şi eu mai mult şi o să-i cer câte un sfat. 🙂

Aşadar, Superblog, iată-mă! Eşti gata să mă primeşti din nou? 

Banner SuperBlog2013

 1. Tu m-ai lăsat fără cuvinte mai devreme, tot tu mi le readuci acasă. 🙂 Mă bucur că te-ai înscris. Devine și mai interesant concursul. Baftă!

 2. Succes:D Abia astept sa te recitesc!

 3. Bine ai revenit in SuperBlog, Olimpia! Au dreptate cititorii tai: competitia va fi si mai interesanta 🙂
  Iti multumim pentru participare si iti dorim succes!

  • O ajut şi eu anul ăsta! 😉 Mai ales că participă mulţi dintre cititorii ei, care-s şi scriitori talentaţi! Eu o voi învăţa anumite…(su)poziţii! 😛
   Olimpia mulţumeşte pentru urare! Şi să fie într-un ceas bun regăsirea!

 4. Am recunoscut textul, cu încântare. 🙂
  Mult succes!

 5. Alma, bine te-ai înscris! Baftă multă! E rost de petrecere mare în SuperBlog! 🙂

  • Adrian, ar fi fost şi păcat să pierd petrecerea. Anul trecut nu cunoşteam decât vreo 3 blogări dintre participanţi, dar am plecat după concurs cu încă vreo 5-6 prieteni virtuali în plus. Anul ăsta sunt foarte mulţi cunoscuţi. Să vedem ce-o fi! 😛 Baftă şi ţie!

 6. @ Buna dimineata !
  Multumesc pentru vizita facuta pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/23/ !

  O zi minunata !
  Cu stima,
  Aliosa.

 7. Să se lase cu satisfacții, rotunde ca niște mere perfecte! 😉

 8. He, he, va fi tare interesant sa te vad cum dansezi printre cuvinte pe temele din Superblog. Va fi o distractie pe cinste!

 9. Abia aștept să citesc textele tale. Succes și inspirație!

 10. […] Nu ştiu dacă-l voi termina, participând la toate probele, iar azi, după ce am  citit-o pe Alma Nahe, m-am întrebat dacă poveştile mele, amintirile mele… moştenite, versurile mele… se […]

 11. Ma gandeam ca o sa intarzii, dar nu ma gandeam ca o sa pierzi startul. In cuvinte sa ne batem si cu laude sa ne imbratisam la final. Succes, numa nu fura tot de la Jora, ca il aduc si eu pe Cezar… 🙂

  • Când i l-am dat, i l-am dat ştiind că o să i-l fur, ce crezi?! Că stau degeaba lângă o pisică? 😆 Anul ăsta suntem mulţi cunoscuţi! Să ne vezi la lucru! Doamneeeeeee, ce-o să fieeee! 😆

 12. Sa fie cu noroc! Si cu texte minunate! Anul trecut pe ce loc ai iesit?

  • Pe 25, la o distanţă de aproximativ 100 de puncte de câştigător. Adică, în timp ce eu luam la câteva articole 80 de puncte, câştigătorul lua 100. 😉
   Să fie cu noroc, precum zici, Lid!

 13. Esti un adversar de temut pentru orice concurent, dar va fi o placere sa te citesc. Textele tale au mereu un ceva care ma face sa vibrez si sa imi pun intrebari.
  Sa ma scuzi acum, ma duc sa imi potolesc setea cu cateva cuvinte de anul trecut.

  • Vie Nela, ne-om citi 2 luni de-acum înainte altfel, din alte unghiuri adică. Să vezi cum modifică percepţia! Va fi un test de anduranţă pentru toţi. 🙂

   Juriul e un om, cu preferinţe, subiectiv şi uneori n-are nicio altă pregătire decât aceea a politicii firmei. Nu e un concurs literar, dar, pe alocuri, e apreciată creativitatea. Dar, cum omul sfinţeşte locul, şi ştiu asta deja de-acum un an, perseverez şi iată-mă şi anul ăsta.

   În plus, îmi place Claudia Pătraşcu şi atmosfera pe care o imprimă pe grupul facebook, o atmosferă de tabără(nu adversă).

   Aşadar, două luni de camping în ale publicităţii! Ne urez să ne citim pe îndelete şi cu acelaşi drag!

 14. Chiar ma gandeam cand iti vei anunta participarea ! Mai bine mai tarziu decat niciodata. In portrete deci sa ne duelam !

 15. Vibrând în aşteptare, eşti ca o pictură cu vibrări de neamaiatinse culori; le deschizi din tine şi te rostesc, şi dai poezia ochiului cu privirea întoarsă spre tine.

 16. Şi e de prisos să îţi mai spun că pentru mine fiecare concurs l-ai câştigat TU şi nimeni alta, nimeni altcineva.

 17. Dacă e despre spirit şi seducţia lui, pentru că seducţia stă în spirit, ale cui cuvinte oare sunt cele mai seducătoare? Îţi răspund tot eu la întrebare, ale tale.
  Rimă nimerită.
  Te îmbrăţişez cu tot dragul, acelaşi, sporit.

  O să mă întorc şi în urme, să văd ce ai lăsat în ele, făcătoare de frumos.

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: