alma nahe

Obiectul

In Ciné m-a poftit, teatru on iulie 7, 2013 at 2:34 AM

Obiect = corp solid, de obicei prelucrat, care are o anumită întrebuinţare.

Arta animării obiectului constă în faptul că, deşi are o altă utilitate din construcție, mâna noastră îi poate adăuga alte mesaje prin simpla mişcare a degetelor. Şi pe tastatură, dar acest lucru face obiectul altei discuţii, cu mult mai ample, pe care o voi relua după 14 iulie. Alma Nahe, eşti bine? Da’ de când planificăm şi scriem aşa? Nu că n-aş putea, dar nu îmi place să mă scriu aşa. Fiindcă nu ştiu să mă opresc, recunosc! În poeme e mult mai uşor, ultimul rând contează. Şi cu acela ar trebui să plece cititorul acasă. Poate să plece cu tot poemul, dar ultimul rând contează!

Reluând ideea, să luăm spre exemplificare un pix(puteam să iau şi-o geantă, dar altă dată 😉 ). Poate deveni în câteva secunde altceva decât este: o elice, un evantai grație iluziei optice. În scris, graţie metaforei.

Evident că o secretară(animator inconştient) nu-şi va da seama de acest aspect nu pentru că n-ar putea, ci pentru ca n-o interesează. În schimb, un actor (animator conştient), nu neapărat actor-păpuşar-marionetist(cum sunt eu), va face ca pixul să evolueze în timp şi spațiu într-un mod expresiv, iar prin asocierea cu interpretarea vocală actoricească, prin însoțirea mişcării cu un sunet sau o întreagă melodie va conduce  către un mesaj plastic. Conştient sau nu fiecare dintre noi poate deveni astfel un artist plastic.

Altfel spus, arta e la îndemâna oricui, dar fără interes ea trece neobservată.

În scris, e un pic mai greu…Fiindcă “Orice consum este, astfel, o interpretare şi o execuție, întrucât în orice consum,  opera retrăieşte într-o perspectivă originală.” (Umberto Eco)

Nu toţi gustăm metafora. Nici nu trebuie! Ce s-ar face lumea dacă ar fi plină de poeţi? Unde-am ajunge? Eu am o teorie, dar dacă mă pornesc, nu garantez oprirea.

Cum scrie Alma Nahe? Nu că m-aţi întrebat, da’ m-am trezit întrebându-mă chiar eu. Fiindcă am câştigat concursul ăsta, cu textul ăsta. Reclamă la genţi. Cine a zis că din poezie nu se câştigă bine?! Vă zic eu: maică-mea! Aşa mi-a făcut şi când am anunţat-o că voi deveni actor. Aveam 2 ani! S-a chinuit 18 să-mi explice că nu o să pot trăi din asta. De-atunci au trecut încă 20 de ani. Tot degeaba, că eu tot actor sunt. Şi trăiesc, culmea!

Cum se aşază Alma Nahe-n foi?

Păi, cam aşa:

Lucrul cu actorul(poet)

a. Mai întâi îşi ascute bine creionul (şi limba)!

b. Lasă textul să-l pătrundă!( astfel încetează  să mai fie doar spectator).

c. Face distribuția!

d. Pune actorul în centrul creației scenice!

Altfel spus, fiindcă sunt încă vie, slavă lui Dum(nezeu), îmi pot explica(şi mie, dar şi altora) orice bucăţică din orice poem. Ca să nu-mi aud vorbe pe urmă de genul „poetul a vrut să zică că(îmi asum cacofonia!), căci, săracu’ poet, mort de-a binelea n-o să poată riposta.

Comentariile contra le agreez de cele mai multe ori, mai mult decât pe cele pro. Fiindcă cele pro îs clare. Zice omu’ că scrii superb, excelent sau frumos, ce să-i zici, că nu? Păi, ce?! Eşti tâmpit?

Da’ dacă vine cineva şi e contra, atunci se porneşte un întreg mecanism. Constructiv, îndrăznesc să afirm. Iată, acest articol, în care voiam doar să confirm că voi primi, că accept premiul(cu drag, Reeija!), a devenit altceva. Mi-a venit, citind comentariile de sub articolul cu notele, să pornesc, în curând, o serie de articole în care, dacă aveţi chef, să dezbatem tema unui poem de-al meu, căci, ermetică cum îs de cele mai multe ori, sunt convinsă şi ştiu că nu toţi înţelegeţi ce scriu. Bine, acum blogul meu n-o să devină Agonia, ci rămâne Alma Nahe. Nu o fac acum, în jurul textului meu câştigător, căci plec la Sibiu o săptămână, într-o tabără de creaţie cu pici. Dar, când mă voi întoarce, voi face asta! Şi îi voi invita şi pe ceilalţi participanţi la concurs să descoasă cum vor textul, eu fiind cu acul în mână, ca să văd dacă pot petici la loc.

Nu interpretaţi articolul ca pe o chemare la arme! Sau nu! M-am răzgândit…e vorba tot despre arme, dar despre cele ale creativităţii. M-am gândit că degeaba îi învăţ pe alţii, la cursurile de actorie, ce şi cum e creativitatea asta, dacă nu las şi mărturii în scris. Voi deschide o secţiune separată a blogului. Atât, deocamdată.

Închei prin a mulţumi organizatorului. Dar nu pentru premiu, ci pentru că vor să-şi vândă genţile, pe care cucoanele de/din noi le cumpărăm oricum, adăugând încă un cuvânt lângă vânzări, un cuvânt drag mie, CREATIVITATE(o campanie am pornit aici).  Vă invit să-i dăm şi puterea unei arme… Şi ştiu că şi multora dintre voi le e drag. Şi organizatorul! Şi arma! 😉

Aici, organizatorul a explicat premiile. Mă bucur că a făcut-o într-o frază mică în dreptul meu. Asta spune multe. Sinceră să fiu, nu m-am aşteptat  la nimic. Fiindcă aşteptarea înrăieşte. O ştiu pe pielea mea! Mi-au plăcut foarte multe texte, exagerat de multe texte bune! Dar afirmaţia asta face şi ea obiectul unei alte dicuţii pe marginea(sau miezul?) poemului, aceea de pe 14 iulie încolo, pe care o anunţam la început.

De-aceea prefer poezia şi nu textul în desfăşurare similară cu a acestuia, căci vedeţi şi siguri motivul, am zis că închei, nu cu un paragraf mai sus, ci cu două. 🙂

Cât mai costă o poezie? Pfff..înainte să ştiu că e vorba de o sumă, aş fi scris un roman despre cum nu e o sumă. Acum vă zic, e sumă, că o ştiu: 1000 de lei cash.

Iar cuvintele astea, naiba să le ia(sau cine le-o prinde), dar sunt nişte umbre ale unor umbre. 😛

  1. Felicitări pentru premiu! Să-ți bucuri sufletul cu el!
    Felicitări și pentru inițiativa declarată aici. Mă număr printre cei (puțini, sper) care nu totdeauna înțeleg scrisa ta versificată. Abia aștept de la tine-a ne spune/ rostul versurilor tale pe bune.Va fi un bun exercițiu!

    • :)Fiindcă “Orice consum este, astfel, o interpretare şi o execuție, întrucât în orice consum, opera retrăieşte într-o perspectivă originală.”
      Aşa vom lucra…împreună! 😉

  2. Alma, sunt mandra de tine, ma indoiesc ca merita altcineva cat tine acel premiu. La mai multe.

  3. Mi-am dat sabia la ascuţit şi aştept cu interes. Rolul de Gică Contra m-a fascinat întotdeauna.

  4. Felicitari, ma bucur mult mult de tot. Si ma bucur si mai mult de intiativa de explicare. Credeam ca sunt singura toanta. Se pare ca nu sau ca traisc intr-o lume in care sa fii tont e normal. Stiam ca esti talentata si desteapta, nu stiam in ce fel anume. O voi sti peste o saptamana. Ma bucur ca pleci, sper sa iti placa in tabara de pici. Sper sa iei cu tine bucuria mea din randurile astea, cu conditia sa o aduci inapoi, ca alta n-am momentan. Iti imbratisez zulufii roscalii care imi plac asa de tare!

    • Fiindcă “Orice consum este, astfel, o interpretare şi o execuție, întrucât în orice consum, opera retrăieşte într-o perspectivă originală.” 🙂
      Laliciule, nu va fi o demonstraţie de forţă, ci de construcţie în cuvânt. Pe care o vom face împreună. O „lecţie” deschisă, cum s-ar zice…şi nu cum s-ar povesti. 😉 Zulufii mei s-au încreţit de emoţie, îmbrăţişez şi eu trăirile tale din zilele ce-au fost,

  5. Felicitări pentru premiu, Alma! Şi pentru lucrul tău cu actorul (poetul)! 🙂
    Şi Grişka ţine să te felicite! 🙂

  6. că mă bucur enorm pentru premiul tău, nu mai încape îndoială. că pleci ştiam şi iarăşi nu mai e nimic de adăugat. abia aştepţi, fie vorba între noi, să te pierzi printre pici, tu mai copil în suflet decât toţi copiii.
    nu, nu scrii frumos ori original ori cine mai ştie cum ci scrii cum eşti tu. fiecare cuvânt de dezvăluie pe tine. sunt sigură că nu ţi-am spus niciodată că te aud declamând atunci când te citesc, doar am scris. desfacem porţile? ai curaj să iei depărtătorul de coaste în mână? 😀

    • Ştii că da, ba, mai mult de-atât, depărtătorul de coaste nu va fi în mâna mea. M-am hotărât să desfac porţile, fiindcă m-am săturat de mine ca poet neînţeles, dar apreciat. Nici măcar nu-s poet. 🙂 Nu vreau să mă studieze copiii în şcoli după moarte, vreau să mă studieze cine îşi/mă doreşte cât încă mai sunt vie. E comod, i-adevărat, să ajungi la o onorabilă vârstă, să corespondezi(prin like-uri)cu cititorii, de-acum vei fi scris mii poeme,de postări, dar…uită-te la Burmaru, e fericit? Scrie la fel de când e pe lume poet. Asta înseamnă stil. 🙂 Eu nu vreau să mă încadrez undeva, fiindcă asta înseamnă sedentarism artistic. Nu îţi spun ţie, tu ştii…

      Ne uităm unii în ograda altora şi-atât? Eu vreau mai mult de la lumea asta. Şi cred că şi tu…

  7. Felicitări, felicitări, felicitări! Și la mai mare! 🙂

  8. […] Alma Nahe. O citesc cu plăcere, dar comentez rar pe blogul ei. Felul în care se joacă, aranjând cuvinte în versuri, mă face să tac. Așa cum fac, mai mereu, când vine vorba de texte literare. Tot ce îmi vine în minte atunci când le citesc este “extraordinar”, “frumos”, “minunat”. Și nu vreau să las o astfel de urmă a trecerii mele pe blogul cuiva. Mi se pare sec și lipsit de respect. În schimb Olimpia este de multe ori comentatoare la articolele mele, iar părerile ei sunt pline de miez și generoase ca întindere. Îi spuneam, cândva, în glumă că la ea scrie versuri și la mine proză. […]

  9. […] Alma Nahe. O citesc cu plăcere, dar comentez rar pe blogul ei. Felul în care se joacă, aranjând cuvinte în versuri, mă face să tac. Așa cum fac, mai mereu, când vine vorba de texte literare. Tot ce îmi vine în minte atunci când le citesc este “extraordinar”, “frumos”, “minunat”. Și nu vreau să las o astfel de urmă a trecerii mele pe blogul cuiva. Mi se pare sec și lipsit de respect. În schimb Olimpia este de multe ori comentatoare la articolele mele, iar părerile ei sunt pline de miez și generoase ca întindere. Îi spuneam, cândva, în glumă că la ea scrie versuri și la mine proză. […]

  10. Un simplu „felicitari” n-ar fi deajuns, te las pe tine sa adaugi „frisca”. Eu tin cu metaforele si sunt teribil de multumita ca au avut (in sfarsit?) castig de cauza. Caci da ” … , arta e la îndemâna oricui, dar fără interes ea trece neobservată” suntem mult prea grabiti sa putem citi in spatele cuvintelor.

  11. Felicitări, Alma!!! Mă bucur din suflet că ai câștigat!!

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: