alma nahe

Ghicitoare

In cap umplut on iunie 21, 2013 at 10:00 PM
Când şi când, virus
atacând cel labirint prin dor,
în expresive semne,
pas de pisică
în confesiuni ştiindu-l pe acolo în atunci,
paporniţă cu împletituri rezistente,
pentru acele gânduri, pe faţă,
dacă nu doar gândurile, atunci acolo, acel spus justiţie,
acum, în citire, gând abis.
Gânduri aflate spunându-ţi:
Mă, tuşă-mătuşă, nedesluşirea gândurilor…
e-n trepte!
Trăim nevrând ca
nu, nu
nu, da,
nu!
da!
Şi atunci îţi spui,
pacificând toate contrariile:
Almanahe, ce şerpoaică scorpie-mi eşti,
nedesfăcut tineriu avânt trăindu-l nudă,
l-ai acoperit de goluri, trăindu-l cartuş explodând în întreg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Răspuns: De multe ori, cei ce citesc, se caută doar pe ei, şi dacă se găsesc, atunci, cel mai probabil, îşi răspund, comentând, lor înşişi. 
00181
Pentru cei trecători pe-aici, voi adăuga că acele cuvinte îngroşate(cu negru) sunt cele 12 năzdrăvane, cu care ne jucăm la sfârşit de săptămână, iar de data aceasta a ales cuvintele Scorpio, care, a avut o idee excepţională de-a ne preface pseudonimele sub care scriem în cuvinte de duzină. S-au încumetat la joacă şi:
psi©Dana LaliciCalinScorpioioana sogluScorpio 2vavalyo fataaltcersenindorroxanalili3dVienelaGabriela.
 1. Mai întâi de a pacifica toate contrariile învăţăm să le ondulăm, să vrem să vrem să da.
  Almanahe vrem, în cuvinte nude; almanahe cu verbul a cuprinde care ştie cum să-şi spună totul, care ştie răspunsul înaintea întrebării.
  Almanahe, ca un dans poetic în ritmul cadenţat al sufletului ei. Asta vrem, legat de paşi.

  • Da-urile sunt concave, Nu-urile sunt convexe. Să vrem Almanahe, dar şi când verbul e acţiune, nu numai răspuns înaintea întrebării. Eu asta îmi doresc de la cuvinte. Şi câteodată, şi de la oameni. Numai că se întâmplă că de câteva zile mă poartă ceva dintr-un hazard într-altul. Nu ştiu ale cui rugi sunt, şi nu ştiu ale cui opriri întru altă pornire… Ori eu sunt acuma într-un dans pas-de-apaş, ori de fapt, sunt numai nervul unui vers în plină scriere, dar care se codeşte, căutând socoteală…îmi vine să strâng de gât toate „de ce”-urile, fiindcă îi fac precauţi chiar şi pe înotătorii cei mai abili, faţă de valurile pe care le întrevăd, nemaiştiind să surfuiască pe deasupra, întru frumuseţea plutirii.

   • Să nu uităm nici de verbele stărilor, de oricare verb care e făptuitor, pentru că fără de ele substantivele sunt nişte biete instanţe efemere care aduc acele deceuri de care zici care mie nici retoric nu mi-au izbutit decât amăgelnic când o vreme unele mi-au fost alinare, altele tortură, şi înainte de asta m-au asfixiat, m-au coborât acolo de unde urcasem, din profunzimile mele, atunci când (mă) dădusem gândului de ţărm al unei insule.

 2. grea ghicitoare, prea grea pentru neuronul meu, care oricum m-a abandonat şi a plecat în vacanţă, undeva unde e răcoare şi bine 😉

 3. […] mai jucat cu cele 12 cuvinte scorpio, almanahe, dana, ioana, şi bineînţeles […]

 4. […] scris psi,  Dana Lalici, Calin, alma nahe, ioana […]

 5. eşti pusă pe dăruit gânduri şi pe adunat oamenii. io zic: hai să ne adunăm ca sânzienele şi să dănţuim pe cuvinte. hm? fiecare om e întors către sine, puţini sunt cei întorşi către ceilalţi.. ştim. o ştim… stai să mai sorb cafea şi vorbim…

 6. multumesc de raspunsul ingrosat, varianta simpla. Da, Scorpio a avut o idee geniala si m-a atins acolo unde ma doare pe mine la corason: bucuria apartenentei la ceva in care sa ma regasesc. Sa dantuim, zic. Sa facem bairam, (turcesc, nu manelist), ca virusul asta e rezistent la antibiotic! Zau daca nu-mi vina in clipa asta sa trec pe la toti si sa le spun acelasi lucru: „ce bine ca esti, ce mirare ca sunt!”

  • Dana, ştii bine că acela nu e răspunsul exact, şi că e vorba, de fapt, despre scris, despre bucuria de-a scrie. 🙂

   • Adevar graiesti, parca-ti iei vorbele din …alma nahe 🙂
    O sa iti spun la un moment dat ce bucurie imi aduci tu, acum cateva luni te citeam si ma intimidam inainte de a-ti comenta, mi se parea ca esti un fel de „monstru sacru” in blogosfera si nu indrazneam sa-ti adresez cuvantul. Ma bucur sa te descopar femeie toata, nici sacra , nici monstru, dar desteapta si mai ales deschisa. Recunosc, am avut nevoie de un par avion pentru asta si de replicile de pe BI.

    • Acum înţeleg şi eu de ce şi-a făcut cineva cont de facebook, îndrăzneţ alăturându-se în demersu-mi de-a însemna altceva „almanahe”, dar totuşi, numindu-se timid almanahe.mic. Probabil tot atât de monstru (s)acru mă vede şi posesorul/a co(n)tului. 😆
     Şi nu uita să prinzi momentul ca să-mi spui ce bucurie îţi aduc eu, Laliciule(eu nu mă pot abţine să nu vă apropii alintându-vă; pe tiberiu l-am făcut „tineriu”, pe psi am făcut-o „psi©ă”…dacă te deranjează, să-mi spui!)

     • ba chiar imi place, credeam ca ti-am spus. 😉
      stii cat m-am gandit de unde vine tineriu? l-am cautat si pe dex on line, pe cuvant de onoare!!!!! Uf, am respirat usurata, inca un mister dezlegat.

      • Laliciule, mi-ai zis că e cuvântul copilăriei tale, la tine-acolo, dar, pentru unii, cuvintele din copilărie pică greu. De aceea mi-am luat încă o măsură. De precauţiune…aoleo, ştii cât m-am chinuit să-mi aduc aminte cum se scrie „pre-ca-u-ţi-u-ne”? Îmi ieşea „preucaţiune”…:lol:
       Şi da, lui Tineriu i se trage de la mine, dar şi Alma-mi de la el îmi e…cred că îi cădea greu Almanahe. 😆

     • si razi tu, razi Harap Alb, dar in curand almanahe va ajunge in dictionar, ca am invatat eu la una din scoli ca ca limba are tendinta de a impune ca norma la un moemnt dat o greseala repetata de prea multe ori. Cum a fost cu cimpanzeu (ca numai asata imi vine in minte acuma)

 7. Almanahe, almanahe
  Numai gânduri adunate
  In paporniţã-ndesate
  Şi la lume apoi, date!

 8. […] cuvinte au impletit: gazda noastra doamna psi, Dana Lalici, Calin, Scorpio, Ioana Soglu, Alma Nahe, Tot Scorpio, […]

 9. nu, nu, nu… da, nu, da…. n-ar fi trebuit sa urmeze da, da, da? Ca eu sunt economista, si la mine totul trebuie sistematizati si ordonat.:-)

 10. […] mai scris: Dana Lalici, Calin, Scorpio, Ioana Soglu, alma nahe, Scorpio 2, vavaly, O fata, altcersenin, Roxana, […]

 11. […] mai scris in Duzina de cuvinte: Psi, Dana Lalici Scorpio Alma nahe Vavaly eclipsa de marte Roxana Calin Vienela Scorpio2 Fata naiva Dor Lili3d Ioana […]

 12. Citesc scrierile tale atat de frumoase. Metafore, mister, filozofie si spiritualitate. Si cand termin inteleg ca nu am inteles… esenta si o iau de la capat. Stiu ca te joci cu cuvinte si ma intreb daca sa ma joc si eu cand citesc. Nu stiu cum e asta:
  „nedesluşirea gândurilor…
  e-n trepte!” Cred ca si eu am multe ganduri nedeslusite.

  • Gabriela, uneori îs ermetică, ştiu, dar aşa-mi vin, dintr-un interior, pe care nu mi-l pot ţine în frâu. Înţelegerea lui e mult mai simplă, dacă ţi-aş povesti-o. 🙂 e vorba, oricum, în poem, despre felul meu de a scrie, şi despre cum mă citesc oamenii uneori, sau ce înţeleg.
   Cât despre nedesluşire, am vrut-o în trepte, căci „nivele” suna prea preteţios, prea definitiv, prea spus-justiţie. 🙂 Treptele sunt mai accesibile, le poţi urca, sau coborî. Mi-e drag de oameni, şi-mi place să-i ajut, în gândurile mele pe cei care citesc şi dincolo de alăturarea cuvintelor, cu câte un artificiu mic-mic, care să-i călăuzească.
   Gânduri nedesluşite avem cu toţii…şi-o să tot avem.

   • Pe mine e musai sa ma ajuti mereu sa citesc ce scrii. Eu nu sunt ermetica. La mine totul e vizibil pana in adancul fiecarei celule. 🙂

    • Totul e gând abis, nimic nu e atât de vizibil, decât din afară. Însă, cum tu relatezi fapte ale altora, e şi normal să fie vizibile, fiindcă îţi alegi cuvintele…într-un timp al lor. Scrierile mele n-au timp, n-au un timp anume…şi uneori, nici spaţiul necesar, de-aici şi ermetismul lor. Dar, prin ghicitoarea de azi, exact asta îmi propusesem, să discutăm despre ea. Numai că am văzut că a înţeles toată lumea. 😆 Şi s-a dus naibii planul meu. Până la tine…mă bucur că îmi ceri lămuriri suplimentare. Dacă vrei, o luăm bucăţică cu bucăţică la digerat. Ce spui?

 13. Mi-a plăcut răspunsul. Și am și eu un virus!… Nu din cel din cuvinte luat… 😉

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: