alma nahe

Ciné ma Bo(r)sch no.5

In Ciné ma sculptat on decembrie 5, 2008 at 1:47 PM

bird-with-castle-body-bosch
În piatră îmi stau poveştile şi acolo rămân. Nu, nu ca să arunc cu piatra-n tine! Acolo sunt scrise şi de-asta rămân.
Dincolo de ele sunt fum!
Dincolo de fum sunt doar frânturi de fraze.
Dincolo de frânturi de fraze mă…ăăăă… reinventez.
bosch1
Dincolo de (re)inventar(e)sunt eu cu altcineva.
Sunt două, sunt trei, sunt mai mult.
Dincolo de mine mult e eu cel singur.
Dincolo de eu cel singur e poveste.
Dincolo de poveste e morală.
Dincolo de morală e un zâmbet.
Dincolo de zâmbet e verde întins.
Dincolo de verde întins e linişte.
Dincolo de linişte nu ştiu ce e.
Dincolo de nu ştiu ce e, aberez şi mai scrijelesc o piatră, si-apoi cred că ştiu.
Dincolo de cred că ştiu e o altă poveste.
Dincolo de altă poveste e altă morală.
Dincolo de altă morală e alt zâmbet.
Dincolo de alt zâmbet mă repet şi-mi dau seama ce ditamai filozofie.
woman-and-seducer
Admirabilul de tiran mărunt se săturase să tot stea de curul proprietarei, care neînduplecată, îl adora doar pe pitic. Nu suporta nici cufărul lemn–tec cu motive autohtone pentru că piticul îi veghea de-acolo, seară de seară, cu chitara în mână, şi-i fredona proprietăresei noi melodii în două acorduri, profitând de faptul că ea dormea la margine.
Strania compoziţie îi determina pe toţi să fie paranoici, astfel că fiecare se credea mai gătit, mai rumenit la proţap şi servit.
witches-kitchen
O compoziţie mrożekiană de strip-teaze în largul mării? Poate.
the-ship-of-fools
Admirabilul de tiran mărunt rezista noilor acorduri câteodată, dar de cele mai multe ori, inspirat de goliciunea sentimentelor interioare se apuca de folosea bucile proprietăresei drept darabană, în ritmul acela nebunesc impus de pitic. Proprietara simţea usturimea palmelor, dar înnebunită de rezultatul compoziţiei se păstra în poveste, seară de seară, proaspăt parfumată cu bucile la cheremul muzical al celor doi muzi(can-canţi).
tree-man
Deodată se trezi proprietară de pitic şi de admirabil de tiran mărunt, ceea ce în circ era neobişnuit, dar în sinea lui, sub imensa cupolă albastră, circul era mulţumit de muzicalitatea faptului că berile nu se mai aruncau peste gard ci se consumau acolo, răsuflate.
hieronymus_jerome_bosch_sculpture_8
Două contorsioniste şi singurele antrenate bine în acest circ, se-ndoiau că în felul acesta circul va avea de câştigat şi-l revendicară pe pitic, astfel că se înscriseră în audienţă la proprietară s-o convingă că piticul nu mai e de ea şi că ar trebui să îl lase în pace, acum că admirabilul de tiran mărunt se afla în aceeaşi barcă cu ea. ”Pentru echilibru” ziceau ele. Pentru echilibru nu renunţa ea, proprietară de pitic, nicidecum de admirabil de tiran mărunt, dar contorsionistele erau prea elastice ca să înţeleagă rigiditatea acestei arhitecturi.
Bine, acu şi piticul aluneca de la o propunere la alta, înnebunindu-le, nimic de zis!
În acest cântec, odă admirabilul de tiran mărunt, proaspăt vopsit, care hotărâ să-şi încalece hoţopina cu cronometru şi ieşi din poveste pentru un timp, păstrându-şi în CV numărul care-l consacrase.
fish-with-mast
Contorsionistele s-au apucat de desenat în ritmul plecării piticului de la una la alta. Proprietara era gata să cedeze stăruinţelor lor, dar nici piticul nu putea renunţa cu una, cu două la cufărul lemn-tec.
Una din contorsioniste însă îi promise marea cu sarea, iar el săturându-se de tot acest circ unde el nu mai era nici pe departe un pitic comic, plecă, renunţând la cufăr, pentru câţiva metri în plus de spaţiu locativ dar şi pentru că, precum se ştie, sarea te ţine la suprafaţă, dacă ţi se înneacă corăbiile.
Proprietara, nu căută în “Carul cu fân” alegerea piticului, pentru că nu pierduse decât un singur ac care-i cârpea sentimentele de odinioară.carul-cu-fan
Un timp mai auzi cântecul piticului, apoi se lasă în voia darabanelor admirabilului de tiran mărunt, reîntors în cortul proprietarei tot din motive autohtone, de spaţiu locativ, unde hoţopina cu cronometru nu-l putea adulmeca. De altfel unul din visele ascunse ale proprietarei de pitic era să devină proprietară de admirabil de tiran mărunt.
Circul fuse de acord cu aceste noi reglementări, cu această pace interioară fie ea provizorie, cum de altfel o şi prevedeau, apoi îşi schimbară câteva măşti între ei şi trecură fiecare în scenă, în culise, în cuşti, aşteptând cuminţi şi împăciuitori rezultatele alegerii.
O redistribuire de sentimente minuţios asamblată, dar un algoritm al naibii de nebun (în)datorat spaţiului alocat negocierilor.
devil-on-night-chair

Ciné ma propus de amdamdez.

(va mai urma, probabil, dar nu mai sunt chiar atât de multe de spus)

 1. metafora bate la cur meduza, iar tipatul ei ajunge pana la vama veche…esti intr-o ureche!!!!!!!!!…cinema transparent.

 2. Poţi exprima lumea zisă-exterioară având aerul că nu priveşti decât înlăuntrul tău, după cum, foarte bine, poţi să exprimi lumea zisă-lăuntrică, părând că vorbeşti despre ceilalţi…Se poate să fie zi…
  Se poate să fie noapte… 😉

 3. urechile mele, ochii mei, pasaricile mele trilu’boiesc.
  frunza verde, camasuta ei. 😉

 4. Ah, tu-i supapa, cârma, puntea suspinelor de cinema boit! ;)) Naşte poeţi.

 5. dincolo de zambet e motivul. dincolo de motiv e o dorinta. dincolo de o dorinta e alta dorinta, dincolo de alta dorinta e certidinea, dincolo de certitudine e un semn…ca ai inteles 🙂

 6. Draga mia,
  Iti scriu aceasta misiva comentatoare pentru a te ruga sa lasi piticul sa faca borsch si admirabilul sa se zborscheasca la praful de pe toba. Tu ia rusul VENAL si vino catre aventura postelectorala. Eu zic ca de luni, dara.

 7. Dincolo de faptul ca am înţeles e…viaţa mea.Dincolo de viaţa mea va fi moartea mea. Dincolo de moartea mea va fi o piatra pe care am să pun să se scrie o poveste mai, mai…veselă. 😉

 8. mUmmo, în urma misivei am decis că îmi place mai mult prafu’ de stele şi ciorbiţa de legume, drept pentru care pe ei îi trimit în munţii mamelor lor. Da’ înainte de asta le fac şi-o încheiere mUmmoasă. De luni, elogiu mummei…Şi dUmma lu’ rus.

 9. Abia acum inteleg eu o anumita coperta a unui anumit album. Fiecare piesa cu pictura ei? 🙂

 10. He,he…Zâmbind am Sărit peste Partea Finală…în rest, dada! Ia un premiu d’aci! 😛

 11. proprietara, impovarata de griji de cocos cu pana abatea un razboi de pe frontul de vest inspre est si cam la doua pagini neutraliza naivitatea impachetata frumos pentru incepatori…

 12. Proprietara şi celelalte personagii rătăcesc în incoerenţă, neposedând nimic, nici măcar hârtia pentru ambalaj… Nu există nici un război! Există doar soldaţi plictisiţi! 😉

 13. la capatul unui minut ne plictisim, ne plictisim, in voia rafalelor, vanturilor…:))

 14. Cu vântul, cu rafala alung eu plictiseala.
  La curbă şinele trosnesc,
  iar eu aştept să vină iarna nenasoala,
  să flutur un steag alb, însemn de prietenie.
  Şi-apoi rafale, în semn de pace noi să tragem
  de boabe albe de fasole-uscată-n vânt.
  Mă vântură încă un rând de poezie,
  Mă ustură şi curul de atâta vers.

 15. Nu cauta Almanahele in carul cu fan, ci in carul cu fun.

 16. mUmmăăăă, de când n-am mai scris…Mă stârni, ai? Almanahele e pe unde…unde-o fi? 😛

 17. Se facura 10 zile..zatzu sa fie de vina?? Nici macar o urma pe zapada de la almanahe?:))

 18. apoi,da…zatzu-i divin(a)…nu am timp nici sa scriu cu diacritice…:))

 19. cine joaca in episodul no.6? 🙂

 20. poate Gatatka…nu ştiu.;)numai să apuc să şi filmez, să trag şi nişte duble de rezervă…dar acu’ nu mi-s toţi actorii acasă.

 21. esti artist total! cam ca malaele. ca sa nu zic nimic de omul orchestra, radu gheorghe. daca-l mai tii minte :p

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: