alma nahe

Ciné ma Bailly no.2

In Ciné ma pictat on noiembrie 25, 2008 at 6:27 AM

Legătura între ceea ce scriu de la o zi la alta (dacă nu de la o freză la alta, nu ştiu) e taman fumul (de la ţigări), ca un fade in white înecăcios.
fum-shutterstock
Personajul important, imediat după pitic e unu’ admirabil de tiran mărunt.
Când a poposit în teatru’ ăsta ieftin a făcut vâlvă, a zis: “Hăţ!”, obligându-şi hoţopina verde s-o ia la dreapta undeva-cândva-ntr-o iarnă, pe la 12 şi jumătate, noaptea ca s-o întâlnească pe ea, pe proprietara de pitic. Un om palid, firav, pierdut în negrul nopţii, cu păr în cap parcă pus cu furca, dar uniform. Avea în cap o căpiţă de idei năstruşnice.
Dar hoţopina avea cronometru, aşa că numa’ ce se dădu jos de pe ea, că trebui să se şi suie, la loc, în şa, că n-o putea ţine-n frâu pe hoţopină, dar şi pentru că călăriciului nostru îi şade bine cu drumul.
6
Bine… umma!…şi cu toba!
Femeile, nu se înghesuie să-l asculte ca pe cântăreţ, mai întâi pentru că e atât de ciudat, şi-apoi pentru că se crede destoinic, nevoie mare, că face nişte experimente ciudate în ograda bătrânei proprietare, care, îmbujorată îi mai aruncă câte-o bere peste gard, ori de câte ori îi e sete, sau câte-o lună de căcat, când piticul personaj principal se închide de bunăvoie în lădiţa lui şi nesilit de nimeni n-o mai vrea pe proprietară, drept proprietară.
8
Există în inima mea coarde stranii şi primul impuls al meu e să mă aplec în faţă ca să vomit. Nu, nu din pricina tăriei amestecului.
13
Acesta ar putea fi exact momentul în care aş putea să descriu ce simţea femeia, proprietara, profitând de icneli, sau să mă întreb pentru ce am păstrat eu toate astea? Are cineva nevoie de povestea asta? Are ţara nevoie de ea? 24 “Nu, domnule!” mi-aş răspunde,”oricum e doar trăncăneala, fum şi vorbărie!” sare vecinu’ de peste gard, dar interpretat tot de mine, din lipsă de fonduri. “Vino, bre, şi ajută-mă! Doar când e vorba de literatură toţi dăm buzna! Ţi-aş da cafea, sau ceai, sau două madlene.
12
Vino să-mi baţi literele în locul meu! Eu doar să spun unde trebuie dezvoltat, tăiat!”
4
…doar că-ţi înţepeneşte rău curul!…
Iată, dezavantaje! Furnicături care le simţi în cur! Poate fi plăcut! O vreme…
3
Cotrobăind printre cuibare vechi se trezi violent fardată, semănând cu un clovn…zâmbi prosteşte, apoi se aruncă într-un scaun ca o cârpă. Apoi se călcă în picioare ca pe-un preş. Apoi se opri.
Apoi apăru şi piticul de nicăieri.
10
De fiecare dată altfel, altă rasă, din alt unghi, astfel că o forţa pe biata femeie să-şi ţină gâtul răsucit.
„În sănătatea noastră!”rupse piticul stânjeneala, smulgând masca din mâna femeii.
În sănătatea ta, dragule!”…îi pregăti ea dintr-un cuvânt, cursa de şoareci.
Ce să facă? Se obişnuise cu el, chiar dacă el încurca într-una vioara cu nepăsarea.
51
L-ar fi vândut cu drag pe 2 lei în orice moment, dar deocamdată, ca şi unică soluţie, se porni să joace doi, trei paşi proaspăt învăţaţi de la pitic, apoi se năpusti pe scări, în jos, căzu în cur, dar fiindcă ei îi părea că nimic n-o poate opri, continuă să coboare şi treptele rămase… Aşa, de-a celofanu’ pe derdeluş, cu curu-n flăcări.
O clipă îşi închipui că se duce la closet, însă deschise uşa cu toată forţa de care dispunea şi se repezi în stradă, într-o goană disperată.18
În drum îl întâlni şi pe admirabilul de tiran mărunt(de data asta cu părul ceva mai aranjat) căruia îi aruncă o bere uitată într-unul din buzunarele mari ale fustei, şi goni mai departe. Acesta n-apucă nici bine să-i mulţumească… Dementă, femeia nu-şi slăbea ritmul, dar, distanţa dintre ea şi pitic se micşora, în loc să se mărească, ca şi cum ar fi fost firesc. Simţea că-şi pierde minţile.
25
Din fericire străzile erau pustii şi totul e în mintea mea.
Rămasă cu piticul în cap, femeia continua să râdă haotic..se gândea că se agăţase de el ca de un colac de W.C. când îţi vine să vomiţi, ca iedera de bloc, ca omu’ păianjen de orice, dar era obligată să-l iubească…
52
În mod inconştient îl flata, dând din cap, chiar şi-aşa, cu gâtul răsucit, neridicând nici o obiecţie şi aprobând tot ce acesta debita, literal.
Dacă într-o zi s-ar supăra pe el n-ar fi pentru că i-a facut vreun rău, ci numai datorită modului exhibiţionist în care-i amestecase-n ceaşcă viaţa…26
Căci viaţa nu e zahăr şi moartea nu e ceai…
Editare târzie :
(va urma)

 1. Notă de subsol fertil: Jean Bailly e contemporan…Jean Sylvian Bailly, astronom şi orator, şi foarte mort astăzi. Bailly-ul meu(nostrum) e născut pe 29.11.1940., deci, în curând şi ziua lui. Pictorul trebuie să părăsească camera, ca să putem visa?…Eu zic că nu. Nu am intenţionat să folosesc atât de multă vopsea…La mulţi ani, Bailly! Să ne halucinezi sănătos!

 2. Ai fi surprinsa daca ti-as spune ca am inceput sa te inteleg un pic…numai un pic?

  ATITUDINEA este ceva ce nu poate nimeni sa ne-o ia…si uneori poate face mare diferenta…

  Am un loc in sala confortabil…si incerc tot felul de ochelari acuma, sa vad cu care vad mai bine…
  🙂 Ti-am adus o ceasca de ceai de tei…ti-am pus si o lingurita de miere…si nu e amestecat nimic altceva in ceasca ta…eu ti-o dau curata si aromata…sint o babuta cumsecade…

 3. Fertila noapte ai avut, nimic de spus..sau bantuita? Ti-as da la schimb un Dali, dar la mine s-a rupt o limba! Pentru necurajul nostru..lasa-ne sa te vedem, exhibitionista literara mica:))

 4. Doamna Rodica,“secretul” sălii îmi aparţine. Era normal să vă aşez într-un confortabil “ veni, vidi, vici”. Mulţumesc pentru ceai şi miere. Îmi dă târcoale un guturai.
  Sunteţi, nimic de zis, o doamnă băbuţă de treabă, aşa că din partea proprietarei “sălii” o pereche de ochelari speciali marca „almanahe”. Nu alungă fantomele din capul meu, dar spectatorului invitat îi înlătură parţial blur-ul. 😛

 5. my pradaass, my lucik…Limba necurajului e-o ureche-n minus!’
  Eu mă dezbrac, eu mă desfoi, cum zicea şi Umuumeu, cam des, dar, la cererea publicului ales, pe sprânceana mea nepensată ce mă suspendă definitiv în real, mai dau o dată năvală în scenă. N-o să încep acuma să port favoriţi, pantaloni scurţi, pardesiu lung şi pălărie de pâslă şi să fumez o pipă, ca o salvare Dali. He, he…Nu servesc jambon cu dulceaţă de trandafir şi nici n-o să explic în mod savant asta. :))

 6. cu ceai in cap, autoservire ireprosabila. vad ca ti-ai asigurat si rezervele de abureli viitoare :)))))))))))

 7. Cine, mă? Ce, dau p-afarăăă ? Cu o ceaşcă de ceai nu surprinzi materia, dar poţi spiritualiza caii.
  😉

 8. almanahe,
  cred ca stiu ce i-ar mai lipsi acestui blog suprarealist. da, da… decat un lucru: bilet de intrare. si, poate, un loc mai in fata, langa scena 😉

 9. Am rău de înalţime, iar scena blogurilor e cam înaltă. Zoso s-a urcat acolo şi-a ascuns scara. În rest, permutări întâmplătoare. 🙂
  Eu stau foarte bine aici… Altminteri, cine ştie ce realişti îmi vor lua suprarealismul la bani mărunţi. Bilete nu-s dacă se joacă cu casa-nchisă! 😛

 10. nici nu stiu cine-i zoso asta, cu nume de fast food, si nici nu m intereseaza.
  eu cunosc altii f buni si imi sunt de ajuns – verbiaj, innuenda, almanahe, dedes, pantacruel 🙂 si multi altii…

 11. Is multi, si nu-s..din pacate.Da’ isi fac top.:))

 12. Poci pentru a ma lumina conitza…de ce mi-ai pus fata de triunghi verde-acru? macar daca erau doua…sa iasa pentagrama-n care ma recunosc. Hai fie…accept verdele. Pana si fii-mea a evoluat de la „vee’ede” la „broasca”! M-oi transforma si eu, odat’.

 13. Mustatzile-mi lipseesc, in pisici daca nu!Daca pui mustatzi…sunt dali-ntreaga.:)) lasa k..mai vin eu pe Jora, draga!

 14. hhhoooo…preşte-te! Îţi înţeleg suferinţa da’ io n-am contribuit cu nici un fir de pen sulă măcar 😛 …ordpresu’ te-a pictat aleatoriu, pentru ca te-ncăpăţânezi să nu-i ocupi un spaţiu cu clepsidra lu’ matale. 😉

 15. cand totul e pierdut, ne ramane fumul
  cine stie cum, se poate mereu agata de el…

 16. …hehe…fum verde? :))

 17. Ultima imagine din blog e super. Aduce pe undeva cu picturile Egiptului antic. Sau mi se pare mie?

 18. …bijuteriile te duc cu gândul acolo… 🙂

almanahiţi, vă rog!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: